SÁNDORFFY OTTÓ

Full text search

SÁNDORFFY OTTÓ
SÁNDORFFY OTTÓ (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Közismert előttünk, hogy az agrárágazat mélyrepülésben van. Olyan finanszírozási gondok tapasztalhatók, amelyek akadályozzák az agrárium normális fejlődését és kibontakozását. Jól meg kell tehát gondolnunk, hogy a mezőgazdaság területén milyen pénzeket kinek és milyen indokkal juttatunk.
A piacgazdálkodásra való áttérés és a földprivatizáció következményeként előbb-utóbb megindul a földforgalom. Ennek keretében jöttek létre olyan, mezőgazdasággal foglalkozó közös vállalkozások, amelyeknek társtulajdonosi minőségben külföldi tagja is van. Ezzel a külföldi tulajdonosok olcsón vásárolt magyar termőföldön, olcsó magyar munkaerő felhasználásával tesznek szert nyereségre. Indokolatlan tehát, hogy ilyen körülmények között még az adófizetők pénzéből állami mezőgazdasági támogatást is élvezzenek.
A támogatásnak ez a korlátozása az európai normáknak megfelel, hiszen Franciaországban is hasonló korlátozás működik. Elhangzott az ellenvélemény ezzel kapcsolatban, hogy az európai direktívák ezeket az intézkedéseket kizárják. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy nekünk ma már nem a központi bizottság direktívái szerint kell törvényt hozni. Mi a független államok, a nemzetek Európájába kívánunk belépni, addig pedig meg kell védeni a hazai vállalkozásokat. Minden egyéb intézkedés elsietett és káros a magyar mezőgazdaságra.
(18.10)
Nem utolsósorban lesz egy tárgyalási alap, amiből majd lehet alkudni. Szeretném látni azt a magyar céget, amely például Angliában ilyen címen egy penny kedvezményt is ki tud csikarni az államháztartásból - pedig tessék elhinni: az is Európa! Jelen gazdasági helyzetben mezőgazdaságunk rászorul mindenféle protekciós intézkedésre.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha már a tisztelt Ház az ellenzék minden unszolása ellenére nem képes olyan törvényt alkotni, amely gátat szabna a külföldiek földtulajdonszerzésének, akkor legalább ne a költségvetésből finanszírozzuk a mezőgazdasággal foglalkozó külföldi természetes vagy jogi személyek működését. Valahol gátat illene szabni ennek a tendenciának a saját jól felfogott érdekünkben.
Kérem a tisztelt Házat indítványom támogatására. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me