DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen Tisztelt Képviselőtársaim! A Központi Statisztikai Hivatal elnökének beszámoltatása látszólag egy formális indítvány, a valóságos tartalma azonban ügydöntő fontosságú kérdéseket illet, hiszen az egész állami élet megbénulhat a helytelen adatszolgáltatások miatt.
Ezért a Független Kisgazdapárt meghatározó fontosságúnak tartja, hogy elérje a megbízható adatszolgáltatást; és ezért javasoltuk, hogy a Statisztikai Hivatal elnökének a bizottsági meghallgatása kapcsán próbáljuk felderíteni, milyen nehézségek és problémák vannak a statisztikai adatszolgáltatásban, és hogyan lehetne ezeket kiküszöbölni.
Kértem, hogy erről - a kérdés horderejét tekintve - a gazdasági bizottság tájékoztassa az Országgyűlést, hogy az viszont meghozhassa a szükséges intézkedéseket.
A megbízható adatszolgáltatás elengedhetetlenül szükséges az állami életnek szinte minden területén; így utalhatnék arra, hogy az 1987. évi XI. törvény, tehát a jogalkotásról szóló törvény minden előterjesztést illetően a kormányzat, illetőleg az előterjesztő kötelezettségévé teszi - kötelezően - a megfelelő hatásvizsgálat elvégzését, éppen azért, hogy a gazdasági hatások előre kiszámíthatóak legyenek. Sajnálatos módon a kormány a sorozatos törvénysértés helyzetében van, a legfontosabb előterjesztésekhez sem csatolnak hatásvizsgálatot.
Bármilyen kormányzati stratégia kidolgozásához múlhatatlanul szükség van pontos statisztikai adatokra; de hogy érzékeltessem igen tisztelt képviselőtársaimmal, hogy milyen egyéb más kérdésekben is fontos a statisztikai adatszolgáltatás, utalhatnék arra: ha, mondjuk, a külföldiek termőföldtulajdon-használatának mértékét tekintve nem áll megfelelő statisztikai adat a rendelkezésünkre, nem tudunk megfelelő döntést hozni.
De hivatkozhatnék arra, hogy a valódi államháztartási reformot sem lehet végrehajtani addig, amíg nincs megbízható statisztikai adatszolgáltatás, vagy gondoljanak arra, hogy évek óta visszatérő probléma a társadalombiztosítás költségvetésénél, mégpedig az egészségbiztosító és a nyugdíjbiztosító adatainál is - az Állami Számvevőszék is fel szokta vetni ezeket a kérdéseket -, hogy vajon ténylegesen megfelelő adatokon alapulnak-e a társadalombiztosítások előterjesztései. De utalhatnék arra, hogy a gazdasági szabályozás korrekt rendszerének a kidolgozásához sem lehet megfelelő statisztikai adatok nélkül hozzákezdeni; vagy már az előbb utaltam arra, hogy a hatásvizsgálatok elkészítése is ebbe a körbe tartozik.
Egyre nagyobb késéssel, egyre hiányosabban és állandó, utólagos korrekciókkal jelennek meg azok az adatok, amelyek a különböző előterjesztésekben szerepelnek, így lett például az 1994-re kimutatott 1,5 százalékos gazdasági növekedésből, tulajdonképpeni pangásból 2,9 százalékos, valódi növekedést kimutató statisztika. Tehát világos: különböző manipulatív módszerekkel ellehetetlenítik, hogy a Ház valóban a szükséges intézkedéseket tegye meg.
Ezért javasoltam a Központi Statisztikai Hivatal elnökének a beszámoltatását; nem a vele való elbeszélgetést, amint azt a gazdasági bizottság jelezte, hanem a valóságos (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) jogkövetkezményekkel járó beszámoltatást.
Ehhez kérem a támogatásukat, hogy (A képviselő mikrofonját kikapcsolják.) vegyék napirendre. (Folyamatos zaj.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me