DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az, hogy Magyarország mennyire lesz eurokonform, nagyrészt attól is függ, hogy vajon a mezőgazdaságát milyen szintre tudja vinni. Ennek pedig alapfeltétele az oktatási kérdéseinek rendbetétele.
Természetesen felmerülhet önökben a kérdés, hogy vajon az oktatást illetően vannak-e gondok. Úgy gondolom, hogy vannak, és erről szeretném meggyőzni igen tisztelt képviselőtársaimat; sőt olyan gondok is vannak, amelyeknél kifejezetten a jelen lévő földművelésügyi miniszter úr figyelmét is fel kívánom hívni.
Azt hiszem, abban valamennyien egyetérthetünk, hogy a föld nemzeti kincs, melynek művelése, termőképességének megóvása speciális szakmai ismereteket igényel. Erre tekintettel feltétlenül indokolt a magyar agrároktatás, éspedig annak alsó-, közép- és felsőoktatási része is, helyzetének felülvizsgálata, az intézményekben folyó oktatás színvonalának és hatékonyságának elemzése, már csak az Európai Unióhoz történő csatlakozás feltételrendszerének megteremtése miatt is.
(18.00)
Ha igen tisztelt képviselőtársaim például a felsőoktatás helyzetéből indulnak ki, akkor rögtön felhívom a figyelmüket arra, hogy a látszólag rendben lévő felsőoktatást komoly veszély fenyegeti, nevezetesen a felsőoktatásról szóló törvény 3. § (1) bekezdése, amely kimondja, hogy "egyetem abban az esetben létesíthető, illetve működhet, ha több tudományterületen és tudományterületenként több tudományágban, valamint több szakon képes és alkalmas". Felhívom a figyelmet arra, hogy a nagy hírű agrártudományi egyetemi rendszerünkből - s erre külön felhívom a földművelésügyi miniszter úr figyelmét - a Pannon Egyetem további létét fenyegeti ez a felsőoktatási törvénybe a többi szaktárcával nem kellően egyeztetett szöveg következtében bekerült rész. Úgy gondolom, óriási bűn lenne például veszélyeztetni a Pannon Egyetem létét, tehát tisztelettel kérem a tisztelt Házat - ha tetszik, ha nem tetszik az, hogy a Kisgazdapárt indítványai most napirendre kerültek -, szíveskedjék annak érdekében az igen gombot megnyomni, hogy ezek a kérdések tisztázhatók legyenek.
Nem akarok a nyomásgyakorlás eszközéhez fordulni, de számomra a mezőgazdaság kérdésének rendbetétele olyan fontos, hogy képviselőtársaim esetleges nem vagy tartózkodó szavazatát meg fogom küldeni a választókerületüknek, hogy szerezzenek tudomást arról, vajon mennyire érdekli önöket az agrároktatás helyzete, mennyiben hajlandók hozzájárulni ahhoz, hogy a vidék felemelése érdekében olyan egységes frontot lehessen kialakítani e Házban, hogy valamennyiünk számára ez meghatározó fontosságú kérdés legyen. Elég, ha emlékeztetem önöket az agrároktatás terén egykoron oly sikeres arany- és ezüstkalászos gazdatanfolyamokra, amelyek felújítására történtek bizonyos intézkedések, de még messze nem megfelelően. S úgy gondolom, a magyar oktatási rendszerben még nincs meg az Európai Unió országaiban elfogadott gyakorlathoz való kellő hozzáigazítás igénye sem. Ezért a Független Kisgazdapárt ennek a kérdésnek az áttekintését és napirendre tűzését mindenképpen fontosnak tartja, és kéri a Ház támogatását.
Köszönöm, elnök úr, a figyelmet. (Taps az FKGP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me