DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A közelmúltban egy brit lelkész házaspárt ért brutális támadás híre is eltántoríthatja a külföldieket a magyarországi vendégeskedéstől, akik közül évente mind többen válnak valamilyen bűncselekmény áldozatává. Az utca a magyar lakosság számára is egyre veszélyesebb. A tavalyi emelkedés után az idei első félévben tovább nőtt a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. A fővárosban az utcákon, aluljárókban, metróban és a villamoson etnikai alapon és a szomszédos keleti balkáni országokból érkezett személyekből verbuválódott bandák garázdálkodnak.
A román alvilág Budapesten működő kihelyezett szervezete új módszert honosított meg a külföldiek kifosztását illetően. Forgalmasabb közterületeken, illetve zsúfoltabb tömegközlekedési eszközökön heten, nyolcan elállják a kijáratokat, és amíg a kedves utas azt próbálja elérni, hogy végre átpréselje magát az embergyűrűn, addig mögötte avatott kezek szabadítják meg értékeiktől. A Magyarországon tartózkodó külföldiek közül tavaly 17 848-an voltak szenvedő alanyai valamilyen bűncselekménynek. Ez a teljes sértetti kör 11 százaléka. A külföldi sértettek száma idén mintegy 3 ezerrel nőtt.
A főváros a turistákra nézve legveszélyesebb területei az I., a II., az V., a VI., a VII. és a VIII. kerület, vagyis ahol a legtöbb a látnivaló, illetve szálláshely akad. A zsebtolvajok számára a pesti oldal a legnagyobb vadászterület, elsődlegesen a metró, ahol a bűncselekmények 80 százalékát követik el. A Citadella, a Szabadság-szobor és a Halászbástya környéke inkább a nagyértékű video- és fotócikkekre vágyó tolvajok birodalma, miután áldozatuk kezéből kitépik ezeket, és zsákmányukkal a hegy meredek oldalán kereket oldanak.
A közterületek romló közbiztonságát leginkább a magyar állampolgárok érzik. Az ORFK és a Legfőbb Ügyészség legfrissebb statisztikáiból kiderül, hogy a közterületek már mindenki számára egyre veszélyesebbek. Az utcai bűncselekmények száma tavaly elérte a 166 ezret. Ez a szám idén már 10 százalékos növekedést mutat. A fegyverrel vagy annak látszó tárggyal elkövetett bűncselekmények száma és a durva, felesleges erőszak alkalmazása megduplázódott. Új jelenségként értékelték a közúti gépjárműrablásokat, amikor is az autóst megállásra kényszerítik, vagy a parkolás után kocsijából kiszálló vezetőt egyszerűen félrelökik, és elhajtanak a járművel. Ezzel a módszerrel tavaly és az idén több tucat gépkocsit loptak el.
Az MTA és a Marketing Centrum felméréseinek egybehangzó megállapítása, hogy az embereknek ma csak kisebb része érzi magát biztonságban lakóhelyén; 60 százalékuk fél, ha sötétedés után kell hazamennie. A megkérdezettek 20 százaléka még nappal is csak szorongva mer végigmenni az utcán.
Ezért kérdezem államtitkár úrtól: mit kíván tenni a belügyi kormányzat a már szinte elviselhetetlen közterületi bűnözés visszaszorítása érdekében? Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me