DR. HORVÁTH JÓZSEF

Full text search

DR. HORVÁTH JÓZSEF
DR. HORVÁTH JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! A nyár folyamán a villamos energia áremelése okán és során sok bírálat érte a privatizáció módját és további szükségességét is. Ekkor merült fel - lévén az energia stratégiai áru - egy nemzeti energetikai társaságnak a lehetősége a még állami tulajdonban lévő villamosenergetikai egységekből. A viták során oda jutottak, oda konkludáltak a dolgok, hogy Csiha Judit miniszter asszony kijelentette: nem folytatják tovább az erőművek privatizálását, mivel egyrészt nincs szükség jelenleg az ebből származó többletbevételekre, illetve figyelembe veszik a magánosítást ellenző véleményeket is.
Alig néhány héttel később azonban mindennek dacára, ha nem is nyilvános pályázatokkal, de hírlik, hogy folytatódik a privatizáció. A Bakonyi Erőmű Részvénytársaság részvényeinek 67 százaléka állami tulajdonban van, ez névértéken mintegy 12 milliárd forintot tesz ki. A korábbi években kiírt nemzetközi tenderek sikertelenek voltak, most azonban jelentkezett egy hazai konzorcium, amely 34 százalékos árfolyamon és több évre elhúzódó részletfizetési kedvezménnyel megvásárolhatja a részvénytársaság 67 százalékos részvényét. A tőzsdén kívül 40 százalék felett jelzik a bakonyi részvényeket, vagyis ma áron alul kínálják azokat eladásra, a részletfizetés pedig tovább rontja az értékesítést. Ha sikerül az értékesítés, az tovább gyengítené a tervezett nemzeti társaság pozícióit.
A kérdésem tehát a miniszter asszonyhoz: Milyen megfontolás alapján döntöttek a privatizáció folytatása mellett, mégiscsak szükség lesz-e erre a többletbevételre, és mi lesz így a lakosság érdekvédelmével?
Tisztelettel várom miniszter asszony válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me