KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretném megerősíteni a képviselő asszony által elmondottakat. Valóban azok a pozitív tendenciák jellemzik az egészségügyi folyamatokat, amelyekre a miniszter úr utalt.
Ami az öngyilkossági kérdéseket illeti, az öngyilkossági kísérletet elkövetők egy részénél a szándék, sajnos, beteljesül, egy másik részénél a kísérlet szerencsére nem végződik tragédiával. Az egészségügyi feladatok teljesítése érdekében, éppen azért, hogy minél kevesebb ember szánja el magát a kísérletre, illetve hogy az ismétlések elkerülhetők legyenek, fontos tudni az elkövetett öngyilkosságok számát, és általában annak a tendenciáját.
A befejezett öngyilkosságok összesítését a képviselő asszony a KSH, a halottvizsgálati jegyzőkönyvek, illetve a halálozási adatlapok alapján képes elvégezni. Sokkal nehezebb az adatgyűjtés akkor, amikor az öngyilkosság nem zárul halállal. Amennyiben ez az eset áll elő, akkor is több lehetőség kínálkozik az adatgyűjtésre. Ha a kísérletező személy orvosi ellátásban részesül, akkor ott nyilván regisztrálják az esetet. Ha valaki egészségügyi intézményben követ el öngyilkosságot, akkor az szintén regisztrálható, és a gyógyinfókhoz küldött adatlapon az öngyilkosság ténye feltüntetésre kerül. A pszichiátriai gondozók munkájáról gyűjtött adatokból is lehet következtetéseket levonni a gondozottak öngyilkossági kísérleteire vonatkozóan.
Természetesen a fenti adatforrások a kísérletek jelentős részéről nem szolgáltathatnak adatot, sok elkövető, illetve családja az öngyilkossági kísérletet megkísérli eltitkolni, és éppen ezért az az adathalmaz, ami rendelkezésünkre áll, csak kellő toleranciával kezelhető. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me