DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Manapság már bátorság kell ahhoz, hogy egy interpellációt vagy egy kérdést elmondjon az ember a Magyar Országgyűlésben. (Zaj a kormánypárti oldalon.) A bátorság nem azért kell, mert a válaszok időnként kikerülik a kérdés lényegét, hanem mert olyan levelet is kapok - mint ma reggel -, amely azt tartalmazza, hogy "A november 24-i parlamenti bravúros felszólalásához ezúttal gratulálunk. (Taps és éljenzés a kormánypárti oldalon.) Jutalom jár érte: golyó a fejedbe!"
Tisztelt tapsoló Képviselőtársaim! Szíveskedjenek tudatosítani a szavazóbázisban, hogy ez nem EU-konform megoldás ellenzéki képviselők elhallgattatására.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Köztársaság Belügyminisztériuma 1994 végétől kezdve hihetetlen energiákat fektetett abba bele, hogy egy Ausztráliában élő egykori ÁVH-s őrnagy múltját tisztává tegye - dicstelen és piszkos múltját. Az Ausztráliában élő személy megkereste a Belügyminisztériumot, hogy legyen kedves a Belügyminisztérium az adófizetők pénzén felderíteni, kivel szolgált ő együtt, hallgassa meg ezeket a személyeket, hogy vajon ő verte-e a kihallgatottakat, egyáltalán az ÁVH milyen bánásmódot folytatott az előzetes letartóztatásba vagy őrizetbe vett személyekkel szemben.
A Belügyminisztérium - ahelyett, hogy visszautasította volna ezt a felkérést, hisz jogszabály nem teszi lehetővé, hogy tanúkat hallgasson meg, a megkeresett bíróság számára eljárási cselekményeket lefolytasson - a lakcímfigyelő hivatal igénybevételével hihetetlen intenzitással kiderítette, hogy kik voltak az egykori ÁVH-sok. Elment vidékre, meghallgatta őket, kioktatta, hogy egy ausztrál perben kívánják a vallomásukat felhasználni, és összegezte egy hivatalos feljegyzésben ezen érintett személyek vallomását, mely többek között azt is tartalmazta, hogy 1952-ben az elítéltek verése nem volt elfogadott bánásmód az ÁVH-n, sőt ezt tiltották. A nyilatkozatok olyan mondatot is tartalmaztak, hogy a vizsgálóknak az volt a feladatuk, hogy személyes kontaktus teremtésével érjék el a vallomástételt, presszió gyakorlása nélkül. A Belügyminisztérium mindenfajta megjegyzés nélkül elküldte Ausztráliába ezeket a vallomásokat és ezt a feljegyzést, belügyminisztériumi fejléc alatt.
Miután én már kétszer kérdeztem államtitkár úrtól, milyen jogszabály alapján jártak el, kénytelen vagyok harmadszor is megkérdezni. S hozzá kell tennem még egy kérdést: mikor vonják felelősségre ezeket a főtiszteket?
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me