DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Közlöny november 26-i számában jelent meg a 34/1997-es MKM-rendelet. Ez megszüntette a "Pro Humanitate et Libertate" kitüntető cím adományozásáról szóló rendeletet. Egyben egy új kitüntető címet alapított a miniszter úr, amelynek az elnevezése meglepően hasonlítani fog a megszüntetetthez. Ugyanis ennek a címnek az elnevezése: "Pro Humanitate et Libertate in memoriam Solt Otília".
Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni államtitkár urat: mi indította a miniszter urat arra, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége egyik alapító tagjának, négy éven keresztül országgyűlési képviselőjének emlékére kitüntető címet alapítson?
Nem kívánom kétségbe vonni egykori képviselőtársunk emberi nagyságát. Ezt a címet ugyanis azoknak lehet adományozni, akik életpályájukkal tevőlegesen kifejezésre juttatták az emberi jogok szabad érvényesülése melletti elkötelezettségüket. De én úgy érzem, akár a jelenlegi Országgyűlés egyik, sajnos néhai képviselőjét tekintve - nevezetesen Tóth Pál képviselőtársunkra gondolok -, róla ugyanilyen méltósággal el lehetett volna ezt a díjat nevezni. Az ő életpályája legalább olyan mértékű elkötelezettséget fejezett ki, élete során olyan tevékenységet fejtett ki az emberi jogok érvényesülése érdekében, mint egy másik, egy szabaddemokrata egykori képviselőtársunk.
Ezért szeretném kérni most a nyilvánosság előtt, hogy államtitkár úr higgadtan mondja el, miért kellett ezt a kitüntető címet egy névhez kötni. És arra kérném önt, hogy szokásától eltérően próbáljon meg higgadtan és mértéktartóan válaszolni. (Dr. Trombitás Zoltán: Nem fog menni! - Szórványos derültség az ellenzéki pártok soraiban.)
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me