DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mint ön is említette volt, a miniszter 1996. VI. hó 28-án kelt rendeletével alapította meg a "Pro Humanitate et Libertate" kitüntető címet. Tette ezt azért, mert erre az 1991. évi XXXI. törvény felhatalmazta, és azért, mert úgy gondolta, hogy egy szabad és demokratikus országban az emberi jogok melletti kiállás elismerésére nem árt, ha van egy díj, különösen egy olyan országban, amely a szabadságát és az emberi jogokat nem olyan régen nyerte vissza.
Ennek a díjnak az adományozására egy kuratórium tesz javaslatot; a kuratóriumnak haláláig tagja volt Solt Otília egykori képviselőtársunk is. Az ő halála után a kuratórium azzal a kéréssel fordult miniszter úrhoz, hogy a díj nevében is örökíttessék meg egykori kurátortársuk, Solt Otília neve, tehát a díj hadd vegye fel Solt Otília nevét. Miniszter úr ennek a kérésnek adott helyt az ön által is idézett 34/1997-es rendelettel, amely szóról szóra való megismétlése a korábbi rendeletnek, azzal a különbséggel, hogy a díj elnevezése az "in memoriam Solt Otília" szavakkal egészül ki.
Ez a dolog hiteles története. Úgy gondolom, Solt Otília egykori képviselőtársunknak az emberi jogok és ezen belül a szociális jogok érvényesüléséért való kiállása - kiállása akkor is, amikor ezért "a szocializmusban nem létezik szegénység" szlogenjét hirdető pártállam őt állásvesztéssel sújtotta - példamutató.
Azt, hogy az ő életművét valamilyen módon kontrakarírozva Tóth Pál egykori képviselőtársunk életművével hasonlítsa össze, azt pedig szocialista képviselőként is visszautasítom.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me