KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Tizenkét kérdésre 4 percben nem könnyű válaszolni.
A Népjóléti Minisztérium költségvetése terhére ez évben 135 ezer adag, az OEP költségvetése terhére pedig 501 ezer adag olyan oltóanyag került beszerzésre, amelyet a módosított, egészségügyi miniszteri rendeletben felsorolt, veszélyeztetett csoportokba tartozó rászoruló személyek a háziorvosaiktól térítésmentesen kaphatnak, illetve már kaptak meg.
A gyors fogyás oka igen egyszerű: jó előkészítés után az oltóanyag beérkezését követően azonnal elkezdődhettek a kampányoltások. Ez évben a tavalyi 389 ezer fővel szemben több mint 630 ezer fő térítésmentes oltására van lehetőség. Ezen túl a vártnál súlyosabb járvány esetére további tartalékok is állnak készenlétben, s hazai pótlólagos gyártókapacitással is rendelkezünk. A hazai patikai forgalomban jelenleg különböző külföldi gyártóktól és a hazai gyártótól többféle törzskönyvezett influenza elleni oltóanyag van forgalomban, melyek 50 százalékos OEP-támogatás mellett beszerezhetők.
Miért oltották be az embereket, ha még nem lehet tudni, milyen vírus fog támadni? - ez meglehetősen furcsa kérdés a képviselőtársam részéről.
Az influenza elleni oltóanyag előállítása és minőség-ellenőrzése nem egyik napról a másikra történik. A gyártás befejezését követően mintegy 2,5 hónap múlva kerülhetnek forgalomba az első, biztonságosan felhasználható termékek, így igen nagy baj lenne, ha a már kialakult járvány idején kellene meghatározni, hogy milyen oltóanyag készüljön el.
A beszerzéssel kapcsolatban: a térítésmentes, influenza elleni oltóanyagot - pénzügyi forrásuktól függetlenül - évek óta az Országos Közegészségügyi Intézet szerezte be; erre - még a közbeszerzési törvény hatálybalépését megelőzően - 1995-ben az Omninvest Kft.-vel 5 évre szóló szállítási szerződést kötött. Az állam által ingyenesen biztosított oltásoknál indokolt, hogy egyféle oltóanyaggal történjen meg az oltás. Ennek megfelelően indokolt lett volna (Dr. Pusztai Erzsébet közbeszól.), hogy az OEP által biztosított 300 millió forintból az OKI által már korábban átvettel azonos oltóanyag kerüljön beszerzésre.
Az OEP viszont úgy ítélte meg, hogy a közbeszerzési eljárásban szerzi be az oltóanyagot. Ezt a minisztérium nem akadályozta meg, csak jelezte a küszöbön álló rendelet módosítását, kérve annak figyelembevételét.
Ami a beszerzési árat illeti: az Omninvesttel érvényes szerződés előnyös, a mindenkori hazai átlagárnál alacsonyabb árat határoz meg. (Dr. Pusztai Erzsébet: Ez nem igaz!) A közbeszerzési eljárásban a külföldi ajánlattevők jóval ez alá az ár alá ígértek, így az Omninvest - erre a tárgyalásos eljárás lehetőséget ad egyébként - engedett az árból, és az azonnali szállítással elnyerte a megrendelést; ugyanakkor a versenytárs tönkretételére irányuló tisztességtelen piaci ár alkalmazása miatt eljárást kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatalnál. (Dr. Pusztai Erzsébet: A szállító csak akkor tudja, ha előre...)
A többi ajánlattevő árához viszonyítva az Omninvest által ajánlott 599 forintos ár valóban magasabbnak tűnik, de tudni kell, hogy a bírálóbizottság megállapítása szerint a többi pályázó nem rendelkezett a közbeszerzési törvényben előírt szükséges igazolásokkal.
Ami pedig azt illeti, hogy milyen tulajdonú cég nyerte meg a pályázatot: az Omninvest 1991-ben Magyarországon alakult, mindig is itt volt bejelentve, Pilisborosjenőn működik a termelőüzeme, amely világjárványok esetén is képes ellátni a megnövekvő hazai szükségleteket. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)
Kérem képviselő urat, fogadja el a válaszomat. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me