DR. TOKAJI FERENC

Full text search

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Szomorú aktualitás miatt kívánom a kérdést feltenni. A közelmúltban Budapesten tartották az onkológusok háromnapos kongresszusát, ahol számos sokkoló adat került nyilvánosságra; ezek között megállapításra került, hogy sajnos több mint 33 ezer ember hal meg évente daganatos megbetegedésekben.
A nemzetközi felmérések alapján, amelyet 47 országban végeztek, megállapításra került, hogy Magyarországon halnak meg legtöbben daganatos betegségekben. A felmérések szerint a férfiaknál első, a nőknél pedig második helyen vagyunk. A kétségbeejtő számadatok mellett megállapításra került, hogy a rákban szenvedők közel fele nem kapja meg a nekik megfelelő kezelést, ráadásul az emberek jelentős hányada nem is él az ingyenes szűrési lehetőségekkel.
Ismereteim szerint a Népjóléti Minisztérium e helyzet javítása érdekében rendkívül komoly erőfeszítéseket tesz, így a kérdéseim is ezekre vonatkoznak.
1. Megfelel-e a valóságnak, hogy az ország 12 sugárterápiás centrummal rendelkezik? A fejlesztések érdekében a jövőben milyen nagyságrendű ráfordítások várhatók, és mikor kezdődnek el, illetve fejeződnek be, milyen korszerűségi fokot fogunk ezzel elérni?
2. Valós-e azon adat, hogy évente több mint egymillió ember vesz részt a rákszűréseken? Mennyi lenne a megnyugtató és kívánatos vizsgálatszám?
3. Célszerű-e bevezetni a kötelező rákszűrést - gondolok arra, hogy sokan sajnos felelőtlenek önmagukkal szemben -, vagy inkább továbbra is a felvilágosítás és az önkéntesség a járható út?
Köszönöm a szót, várom válaszukat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me