KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban sokkolóak az adatok. Képviselő úr kérdéseire sorrendben szeretném megadni a választ.
Az ország valóban 12 sugárterápiás centrummal rendelkezik, melyeknek infrastrukturális és személyzeti viszonyai nagy eltérést mutatnak. A központok kétharmadában nincsenek meg teljeskörűen a sugárkezelés végzéséhez a nemzetközi és a magyar nemzeti rákkontroll-program ajánlásaiban megadott feltételek. A helyzet radikális javítását a '97 júliusi kormányrendelet alapozza meg. A kormányrendelet kimondja, hogy a sugárterápiás eszközpark fejlesztése három ütemben, három év alatt történjen meg. Az 1997. évi központi költségvetés Népjóléti Minisztérium fejezetében az alapradiológiai géppark korszerűsítésére rendelkezésre álló 400 millió forint előirányzat átcsoportosításával és a központi költségvetés általános tartaléka terhére történő 500 millió forint biztosításával '97-ben el kell kezdeni a sugárterápiás eszközpark korszerűsítését. Ez megtörtént, 1998-ra 900 millió forint áll rendelkezésre a költségvetésben.
Ami a rákszűrő vizsgálatokat illeti: a 41-70 éves korosztálynál a rákszűrő vizsgálatok közül évente lenne kívánatos emlőszűrés, rejtett bélvérzés szűrése, tüdőszűrő vizsgálat, száj-, garat-, gégeszűrő vizsgálat, férfiaknál prosztata-, nőknél méhszáj-szűrővizsgálat. A lakosságszámot figyelembe véve egymilliónál lényegesen nagyobb kívánatos szűrési szám adódik. Mint képviselő úr is tudja, júliusban elfogadásra került az egészségbiztosítási törvény, amelyben hangsúlyosan szólunk a szűrővizsgálatok szerepéről, és a költségvetés ezt reményeink szerint alá is fogja támasztani.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me