MÁDAI PÉTER

Full text search

MÁDAI PÉTER
MÁDAI PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Ritkán fordul elő az, hogy kormánypárti képviselők a miniszterhez interpellálnak. Azt gondolom, fehér holló az, hogy az interpellációra adott választ nem fogadják el. Ez történt október 14-én a "Be kell-e zárni a dudari bányát?" című, négyünk által jelzett interpellációra adott miniszteri válasszal. Azt gondoltuk, és a Ház többsége is, hogy a miniszteri válasz nem volt kellően megalapozott, nem volt körültekintő, és feltehetőleg ez eredményezte a "nem" gombok többségét.
A gazdasági bizottság az elé beterjesztett kiegészítéssel együtt, amely immáron pontosabb, részletesebb, a választ megalapozottnak tekintette, és ezzel együtt a Háznak elfogadásra javasolja. A gazdasági bizottság jelentésének utolsó mondatát szeretném idézni: felkérte az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztert annak mérlegelésére, hogy indokolt-e a dudari bánya átalakítását támogatni, és mód van-e erre a rendelkezésre álló erőforrásokból.
A mérlegelés és a rendelkezésre álló erőforrásokra utalás jogosít észrevételeink megtételére:
1. Egy szociálliberális kormány mögött álló parlamenti többség joggal elvárhatja, hogy egy bánya megszüntetése esetén a kormány azt is vizsgálja, milyen eszköze, lehetősége van a térségbe munkahelyteremtő tőkét hozni az Ipari, a Földművelésügyi, a Környezetvédelmi Minisztérium vagy térségünkben az Idegenforgalmi Hivatal közös együttműködésével. Ennek nyomát sem láttuk eddig.
2. Kivizsgálta, hogy az MVM Rt.-nek nem szállító bánya nem képes-e ettől függetlenül nem veszteséges termelésre. Zárójelben: a bezárás, a külszíni rekultiváció, aknatömedékelés, óvatos számítások szerint, 600 millió forintjába kerülne az adófizető polgároknak.
3. A bánya jelenlegi piacai közül a minőségi tisztaszén értékesítése - itt gondolunk a lakosságira és a huminsavat tartalmazóra - ma is jelentős nyereséget hoz.
4. Műszaki tervek szerint minőségi porszén előállítására a külföldre, elsősorban Olaszországba szállított, szállítható humin alapanyagot megfelelő formában zsákolni, csomagolni - mindez együtt körülbelül 120-130 millió forint, szemben a kormány által 600 millió forintra tervezett bezárással.
(15.20)
5. A Dél-somogyi Mezőgazdasági Kombinát agrokémiai laboratóriuma által elvégzett vizsgálatok alapján a szénfeldolgozás során nyert alacsony fűtőértékű melléktermék - az úgynevezett energetikai szén vagy meddő - összetétele és huminsavtartalma alapján, megfelelő előkezelés mellett talajjavításra alkalmazható. Az anyaggal végzett tenyészedényes kísérletek 130 százalékos, a szántóföldi kísérletek 26 százalékos terméstöbbletet biztosítottak már a kijuttatás évében. Ennek fajlagos száma talán mond valamit: nem egészen 16,5 tonna egy hektárra.
Tisztelt Képviselőtársaim! A menyasszony nem csúf és nem szegény. Azt gondolom, a partira, a kezére van vevő. Nagy hiba lenne, ha az ország ezt másnak engedné át. Azt kérjük és javasoljuk az interpellációt benyújtó képviselőtársaim nevében, hogy alaposan vizsgálja meg a kormány e soktényezős kérdést. Döntését a szociális-liberális gazdaságpolitika jegyében, a térség és az ország állampolgárai jelenét és jövőjét nem szem elől tévesztve hozza meg, az irántunk megnyilvánuló választói bizalom jegyében.
Befejezésül azt szeretném mondani: a kiegészítő jelentés, amit a gazdasági bizottság megkapott, általunk elfogadható, azonban azt kérjük - amit az előbb elmondottam -, hogy egy közös komplex vizsgálat készüljön, mert úgy érezzük, úgy gondoljuk, ez a döntés egy kicsit elhamarkodott. Itt egy olyan nemzeti vagyonról, olyan foglalkoztatáspolitikai lehetőségről van szó, amelyről felelőtlenül döntünk, ha azt mondjuk, hogy nem.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me