DEUTSCH TAMÁS

Full text search

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A magyar polgárok, hasonlóképpen Európa, a világ valamennyi modern demokráciájában élő polgárhoz, biztonságban, személyi és anyagi biztonságban szeretnének élni. Sajnos, az elmúlt három esztendőben ezt az elemi polgári igényt a kormányzat működése, tevékenysége nem tudta kielégíteni. Az elmúlt hetekben többször hangzott el az az ijesztő adat, hogy 1997 első kilenc hónapjában Magyarországon a bűnözés több mint 10 százalékkal növekedett, de sajnos az azt megelőző években, 1995-ben és '96-ban is a korábbi időszak tendenciái megfordultak, és jelentősen nőtt Magyarországon a bűnözés.
Igaz az az állítás, hogy a bűnözés egy összetett társadalmi jelenség, ugyanakkor igaz az az állítás is, hogy a szegénység, a munkanélküliség, a családok anyagi helyzetének romlása, a gyermekszám csökkenése ugyancsak összetett társadalmi jelenség. Éppen azért választanak egy országban a polgárok kormányt, hogy ezen összetett társadalmi jelenségnek azokat a részeit, azokat a problémákat, amelyek kormányzati, állami eszközökkel megoldhatók, a kormány, a parlament, a parlamenti többség oldja meg. Bizony, egy országban a bűnözés ellen egy kormányzat úgy tudja a leghatékonyabban felvenni a harcot, ha biztosítja az első számú bűnmegelőző és bűnüldöző szerv Magyarországon a Magyar Köztársaság rendőrségének a működéséhez szükséges anyagi és személyi feltételeket.
Sajnos, az elmúlt években a jelenlegi kormány a Magyar Köztársaság rendőrségének működéséhez szükséges anyagi és személyi feltételeket nem tudta biztosítani. Az elmúlt három esztendőben a rendőrség költségvetési támogatásának reálértéke több mint 40 százalékkal csökkent, és bizony a kormányzatnak ez a működése szoros összefüggésben van azzal, hogy az elmúlt időszakban hihetetlen mértékben romlott az ország közbiztonsági helyzete.
Azt gondolom, hogy a belügyi kormányzat rendőrséggel kapcsolatos működése - nem merem azt a kifejezést használni, hogy felelőtlen, pusztán csak azt a közmondásos meghatározást szeretném mondani - jóval több, mint bűn: hiba. Olyan hiba, amelynek az árát a magyar polgárok millióinak kell megfizetni, mert bizony az is nyilvánvaló összefüggés, hogy a bűnözés egy országban, különösen ha a bűnözés mértéke nő, hihetetlen anyagi károkat, hihetetlen gazdasági károkat okoz.
Magyarországon egy év alatt, napjainkban az élet és vagyon elleni bűncselekmények által okozott kár meghaladja a 100 milliárd forintot. Évente több mint 14-16 ezer autót lopnak el, az autólopások által okozott kár lassan eléri, sőt meghaladja a 30 milliárd forintot. A feketegazdasággal kapcsolatban a feketegazdaság visszaszorítására hivatott állami tisztviselő sikerként azt jelentette be az elmúlt hónapokban, hogy az elmúlt három évben nem nőtt a feketegazdaság aránya, azaz hozzáértő szakemberek becslése szerint ez a magyar gazdaság teljesítményének 25-30 százalékát éri el. Ez nem jelent kevesebbet, mint 2 ezer milliárd forintot, ami a feketegazdaságban termelődik meg, és ami kárt okoz az országnak.
A korrupcióról is sokat beszélünk. Az elmúlt időszakban látott napvilágot egy olyan, kormánypárti képviselők által is hitelesnek mondott összeállítás, amely azt mutatja, hogy Magyarország a 28. helyet foglalja el a korrupciós világranglistán. A közép-európai térség országai közül sajnos Lengyelországot is, Csehországot is, Szlovéniát, de még Szlovákiát is megelőzzük ezen az egyáltalán nem nagy dicsőséget jelentő ranglistán. Azt gondolom, hogy abban a helyzetben, amikor egy lakásbetörést követően a rendőrség szűkös anyagi lehetőségei miatt a betörés okozta romok fölött három és fél órát kell várni egy áldozatnak, hogy végre megérkezzenek a nyombiztosítók, abban a helyzetben, amikor egy autófeltörés után... - az elmúlt hét vasárnapján egy közeli ismerősömnek több mint két órát kellett arra várnia, hogy a rendőrség képes legyen legalább reagálni erre az eseményre, ebben a helyzetben nem tartható tovább az, hogy a kormányzat az eddigi magatartást folytatja a rendőrséggel kapcsolatban.
Úgy ítélem meg, hogy nem a bűnözés bonyolult társadalmi jelenségéről kell értekezni, hanem világossá és egyértelművé kell tenni: a jelenlegi kormányzat ciklusából hátra lévő alig fél esztendőben is kézzelfogható intézkedéseket lehet és kell tenni. A rendőrség anyagi és személyi helyzetének javítása ahhoz járulhat hozzá, hogy legalább csökken 1998 első négy-öt hónapjában a bűnözés növekedése, és ez legalább, ha ennek a kormányzati ciklusnak a végén is, de legalább valami minimális reményt adhat a polgároknak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me