DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, sikerült megelőznöm a kormány azon nyilatkozatát, hogy nem elég felelősségteljesen szólaltunk fel a felsőoktatás ügyében, hiszen áttekintve az elmúlt két év napirend előtti hozzászólásait, költségvetési hozzászólásait, nem ez az első alkalom, amikor a felsőoktatás és a tudományos kutatás területére szeretném felhívni a kormány figyelmét.
Azt gondolom, a Magyar Demokrata Fórum nevében Magyar Bálint miniszter úr meghallgatásakor elmondtuk, hogy a Széchenyi-ösztöndíj számos kérdésben nem felel meg a felsőoktatási törvénynek; a válasz természetesen az volt, mint már nem először, hogy majd ha az Alkotmánybíróság megállapítja, akkor valóban elhiszi a tisztelt kormányzat. Ez megtörtént: az Alkotmánybíróság megállapította, és bizony az általunk feltett kérdésekről elmondta, hogy alkotmányellenesek.
Én most mégis nem ezt a tényt szeretném boncolgatni, hanem azt a tényt, hogy vajon milyen helyzetben van a magyar felsőoktatás, és a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók fizetése, jövedelme mennyire felel meg annak az elvárásnak, amire azt szoktuk mondani, hogy a társadalmi versenyképességünknek az egyik legfontosabb színtere a felsőoktatás és kutatás. És vajon elfogadható-e, hogy az ott dolgozó oktatók és kutatók... - hiszen a Tudományos Akadémia bizonyos intézményeinek kutatói is ott dolgoznak, ők tudják vállalni azt, hogy végül is növekedjen a felsőoktatásba felvett hallgatók létszáma, és megfelelő képzésben részesüljenek, megfelelő jövedelemmel rendelkezzenek.
Ezt két évvel ezelőtt, egy évvel ezelőtt, és a jelenlegi költségvetésben is elmondtuk. A válasz az volt, hogy a Művelődési Minisztérium egy új rendelkezést hozott: ez a rendelkezés az 1997-es 33. számú rendelkezés, amelyik felemeli a vezető oktatók bérét, pótlék segítségével; ezzel mintegy korrigálja azt a helyzetet, ami a Széchenyi-ösztöndíjjal létrejött, hiszen a Széchenyi-ösztöndíj, bár bizonyos oktatók számára megfelelő juttatást biztosított, de megbontotta azt az egyensúlyt, amely kialakult a különböző tanszékeken.
Ez a rendelkezés azonban a felsőoktatási intézmények jelentős részében óriási felháborodást váltott ki. Egypár mozzanatot szeretnék kiemelni: mikor kaphatja a vezető oktató ezt a magas díjat? Akkor, ha a heti egyórás közvetlen foglalkozással járó oktatási feladatban részt vesz, 1 pontot kaphat. Az oktatási feladat rendkívül sokrétű: van 400 fő számára előadás, van 10 fős csoportfoglalkozás. Az, aki ezt a rendelkezést leírta, nem gondolta végig, hogy milyen sokszínű az egyetemi oktatás, és az egy óra nagyon sokfélét jelent.
Hogyan lehet még pontot szerezni, hogy ezt a magas juttatást megkapja? Többek között úgy, hogy a hallgatóknak a diplomamunkájában konzulens valaki. Nem számít pontszerzésnek az, hogyha a tudományos diákkörben konzulens; nem számít pontszerzésnek az, amit évek óta minden felsőoktatási intézmény támogat, hogy a diákokat be kell vonni az oktatásba, közös cikket kell írni, közös tudományos munkában kell részt venni; nem számít pontszerzésnek az, hogyha valaki a tudományt fejleszti a saját szakterületén, a tantárgyat fejleszti, ha tankönyvet ír, ha jegyzetet ír és így tovább.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az itt létrehozott rendelet, amivel pontot szerezhetnek a vezető oktatók - és ha 20 pontot szereznek, akkor igen magas, valóban elfogadható juttatásban részesülnek, ami körülbelül azt jelenti, hogy egy közepes banktisztviselő fizetését is megszerezheti a legkiválóbb egyetemi oktató -, azt gondolom, alapvetően téves; nem azért téves, mert magas fizetést juttat ezeknek az egyetemi oktatóknak, hanem azért, mert nem gondolták végig a rendelet készítői, hogy milyen munkák folynak az egyetemen, hogy milyen fejlesztést kívánunk az egyetemeken és a főiskolákon, és bizony óriási felháborodást keltettek ezek a rendelkezések. Számos esetben az egyetemi tanácsok megkeresték a minisztériumot, leírták a kifogásaikat.
Tisztelt Államtitkár Úr! Szeretném, hogyha újragondolnák ezt a rendelkezést; nem kellene megvárni, hogy az Alkotmánybíróság ismét azt mondja, hogy alkotmányellenes, nem kellene megvárni, amíg szakmailag elégtelennek bizonyul ez a rendelkezés. Kérem, gondolják meg, és módosítsanak rajta! Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me