DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Miközben a közvélemény naponta kap híreket például Zairéből az ottani éhezésről, a média egyre többször számol be arról, hogy Magyarországon is komoly rétegeket sújt az éhezés, az alultápláltság. Arról nincs hivatalos KSH-adat, mennyien éheznek az országban, csupán a Vöröskereszthez érkező segélykérő levelekből lehet tudni, hogy nem kevesen. A szervezet budapesti központjához nap mint nap több tucatnyi ilyen levél érkezik, de a megyei központok még ennél is több élelmiszersegélyt kérő levelet kapnak. Különösen rossz a helyzet Szabolcs-Szatmár és Szolnok megyében, de Hajdú-Bihar, Baranya és Pest megyében is. Az országban felállított 12 ingyenkonyhájuk állandóan telt házzal működik.
Megdöbbentő statisztikai adat látott napvilágot egy, a közelmúltban lezárult országos felmérés során. Eszerint legalább 304 ezer veszélyeztetett kiskorú gyermek él az országban. A Baranya megyei Rendőr-főkapitányság ifjúságvédelmi ügyekkel foglalkozó illetékese elmondta, hogy a megyében egyre nagyobb tért hódít a látványos szegénység. Az egyik ormánsági faluban, ahol 98 százalékos a munkanélküliség, az egyik asszony szégyenkezve, sírva vallotta be neki - idézem -: "Amikor már tényleg nincs mit enni, kutyából készült ételt tesz az asztalra, hogy ne haljanak éhen.". A faluban tanító pedagógus elmondta: nemrég előfordult, hogy az egyik tanítványa azért nem ment napokig iskolába, mert édesanyja - mivel más élelem nem volt otthon - két napon keresztül cukros vízzel itatta alsó tagozatos kislányát, és nem engedte el otthonról, mert attól félt, hogy a gyerek elájul majd az éhségtől. A pécsi gyermekmentő szolgálat vezetője elmondta, hogy egyre több esetben találkozik kétségbe esett anyákkal, akik sírva panaszolják: már nemcsak az iskolai napközi díját képtelenek fizetni, de lassan vacsorát sem tudnak az asztalra tenni.
A Kossuth Rádió november 18-ai "Magyarországról jövök" című műsorából megtudhattuk, hogy Érden a 3. számú Kisegítő Iskolában a gyerekek az éhezéstől elájultak. Áthívták az orvost, aki már cukros teával érkezett, mert az hamar felszívódik - sajnálta, hogy receptre nem írhatott fel a gyerekeknek reggelit, ebédet, vacsorát. A Napkelte november 21-ei műsorában, az éhező gyerekekkel és az egyre növekvő társadalmi különbségekkel kapcsolatban a pénzügyminiszter elismerte, hogy az elosztás rossz, a gazdasági növekedést csak makrogazdasági szinten tapasztalják.
Az új gyermekvédelmi törvény november 1-jei életbelépése után néhány nap alatt kiderült, hogy nem lehet végrehajtani, sőt tovább szélesíti az ország különböző régiói között meglévő szociális szakadékot. Kiderült, hogy több száz településen a szociális hálón hatalmas lyukak tátonganak. A konfliktushelyzet abból adódik, hogy az állam nem a gyermekvédelmi támogatás teljes fedezetét bocsátja az önkormányzatok rendelkezésére, hanem csak 30-40 százalékát, így a törvény által első alkalommal garantált 2300 forint havonkénti támogatást a leginkább rászorult gyermekeknek az önkormányzatok adják is meg nem is. Az ország 300 községében egyáltalán nem fizettek ilyet, 600 helyen 500 forintnál alacsonyabb összeget, további 800 helyen 600-700 forintot, míg a fennmaradó településeken - vagyis az önkormányzatok csaknem felében - a leginkább rászorulók átlagosan 1000-1200 forintot kaptak. Éppen azok az önkormányzatok, amelyek a legszegényebbek, ahol az átlagosnál sokkal többen nyomorognak, ahol a legtöbb rászorult gyermek él, nem fizettek egy fillért sem.
Joggal vetődik fel a kérdés: három és fél évi országlása után a kormány miért látszatintézkedéseket foglal törvénybe? Több független kisgazdapárti képviselő viszont vállalta, hogy felkeresnek iskolákat, és a legrászorultabb tehetséges gyermekek részére az iskolaév végéig befizetik az ebédet. Kérem képviselőtársaimat, kövessék a kisgazda képviselők példáját!
Miért nem kiált felelősökért a kormány, hogy a Pénzügyminisztérium 9,8 milliárd forintért nem behajtható tartozást vásárolt az adózók pénzén a Budapest Banktól? Az októberi áremelési hullám után ki foglalkozik a kormány részéről azzal, hogy a januárban várható 10 százalékos benzináremelésnek milyen inflációs láncreakciója lesz? Tudja-e a népjóléti miniszter, hogy a létminimum alatt élő több százezer családnak nem megoldás a 22 tonna központilag kiutalt élelmiszer-szállítmányból jutó egyszeri segély?
Béki Gabriella november 24-én arról beszélt, hogy a kormány minden lehetőséget megragad a gyermekszegénység leküzdésére: jövőre 5 milliárd forinttal emelik a családi pótlék keretét; a közoktatásban részt vevő gyermekek étkezési normatíváját 8200 forintról 12 650 forintra tervezik jövőre megemelni; külön támogatási normatíva létezik a napközi otthonos ellátásra és a cigány tanulók támogatására. Szekeres képviselő úr rendszeres gyermekvédelmi támogatásról beszélt. A közvélemény viszont joggal kérdezi: ennyi jó cselekedet után mégis hogyan lehet, hogy becslések szerint mintegy 150 ezer gyermek éhezik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az országban? Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me