KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Ha ön, képviselő úr, valóban felelősen viselkedő politikusként nyilvánult volna meg, akkor, mondjuk, az ősszel megrendezett családpolitikai vitanapon részt vesz és kifejti a nézeteit. Ha valóban felelősen viselkedő politikusként nyilvánulna meg, akkor a költségvetés vitájában akár este 10-11 órakor is kifejtette volna álláspontját a nehéz sorsú emberekkel kapcsolatban. (Dr. Homoki János: A frakcióm kifejtette!) És ha mindezt megteszi, megismerhette volna az öt percbe nem sűríthető válaszunkat is. Ha felelősen viselkedő politikus lenne, akkor ezt a valóban fontos társadalmi problémát nem próbálja meg... (Dr. Homoki János: A kérdésekre válaszoljon! - Dr. Lamperth Mónika: Csendben legyél!) öt percben elintézni. (Dr. Homoki János: A kérdésekre válaszoljon!)
Ez a napirend előtti felszólalása nyilván nem lehet alkalmas arra, hogy mély vitát folytassunk arról, miért, milyen okok miatt jutott sok család olyan helyzetbe, hogy számukra a megélhetés biztosítása nem könnyű feladat. Nyilvánvaló, hogy ha a képviselő úr felelősen gondolkodna a valóban aggasztó társadalmi problémáról, akkor nem jutna arra a következtetésre, miszerint azért élnek nehezebben a családok, mert az állam egyre többet vesz el tőlük, és egyre kevesebbet kapnak (Dr. Homoki János: Így igaz!), mint ahogy ezt írásban is a tudomásunkra hozta a képviselő úr.
Azt mindenkinek tudnia kell, hogy jelenleg egyszerre kell szembesülni azzal, ami a korábbi rendszer szegénységgeneráló feltételeiből - és ilyen nem kevés volt - tovább él napjainkban, és az átalakulás sokkoló hatásával, amely átalakulás a távlati reményekben javít ugyan, de sokszor éppen ott nehezít, ahol a korábbi rendszer ártó hatása a legerősebb volt. Nagyon vártuk a fejlett társadalom felé való nyitást, de azt is tudnunk kell, hogy ez sokkal erősebben szembesít bennünket az elmaradottságunkkal, a hátrányainkkal, a hiányainkkal és a hibáinkkal.
Az átalakulásnak számos következménye van, amiről persze a képviselő úr nem nagyon beszélt. Számos társadalmi csoportnál hiányzik a jövőkép, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek feszültséget generálnak, kétes, kettős társadalmi morál alakul ki, és természetesen - bár most az öregekről nem szólt, de mindenkinek tudnia kell - ebben az átalakuló társadalomban sajnos az öregek helyzete meglehetősen nehéz és nagyon sokuk számára kilátástalan.
(8.40)
A legnagyobb nehézségekkel mindenkinek szembesülnie kell: a korábbi rendszer összeomlása gyorsan ment végbe, míg az építkezés sajnos egy nagyon lassú folyamat. A gazdasági növekedés lassan indult el, s ha ez a növekedés meg is kezdődik, az is csak lassan változtathatja meg a legrosszabb helyzetű embereknek az életét. Nagy a veszélye annak, ha azt sugalljuk, mint ahogy ezt ön is teszi, a nehéz sorsú emberek felé, hogy nagy horderejű pártpolitikával - mondjuk, ilyen kisgazda politikával - a baj rövidebb időn belül felszámolható.
Nem lehet ilyen és hasonló politikai kinyilatkoztatásokkal a nehéz sorsú emberek életén érdemben változtatni. (Lányi Zsolt: Meglátjuk!) De az biztatást adhat az emberek számára, hogy a magyar gazdaság '96 végére viszonylag sikeresen túljutott az egyensúlyi kiigazítás legnehezebb részén, és az idén már számottevő növekedés mutatható ki. Ha figyelemmel kísérte volna a képviselő úr a költségvetés vitáját, akkor tudhatná, hogy a gazdasági növekedés megindulása mára már lehetővé teszi, hogy a közkiadások reálértéke, ha mérsékelt ütemben is, de növekedjék. (Lányi Zsolt: Fantasztikus!)
Arról pedig, ami a gyermekvédelmi törvénynek a következményeit illeti, a mai nap során még számos azonnali kérdésben szó lesz. Majd kérném a képviselő urat, hogy akkor is tisztelje meg a Házat a jelenlétével (Lányi Zsolt: Az ő dolga, nem a tied!), és akkor választ kap azokra a felvetéseire, amik most elhangzottak.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me