SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A lakásépítési kedvezménynek - amelyet ma is közismerten az úgynevezett szociálpolitikai támogatásnak neveznek az emberek - a mértékét jelenleg a lakáscélú támogatásokról szóló kormányrendelet tartalmazza. A jelenleg érvényes támogatás összegét a kormány még 1994-ben határozta meg.
Tekintettel a hosszú évek óta hiányzó lakásépítési koncepcióra, az alapvető támogatási rendszerek összehangolatlanságára, de leginkább hiányára, ezt a lépést - amely legalább egy picinyke lépés - a Fidesz-Magyar Polgári Párt is üdvözölte. Sajnálattal kell azonban tapasztalnom, hogy miközben a lakásépítés fajlagos költségei a csillagos égig érnek, hadd emlékeztessek arra, hogy épp a napokban jelentették be az építőipari anyagok árának várható, jelentős emelését, addig ennek a szociálpolitikai támogatásnak az összege változatlan maradt, így a kormány tulajdonképpen hagyta ezt elértéktelenedni.
(16.30)
Az immár hároméves jelenlegi támogatási rendszerben a gyermeket vállaló családok számára egy gyerek után 200 ezer, 2 gyermek után 1 200 000, három gyerek után 2 200 000 forint támogatás adható. A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett inflációs ráta szerint az építőipari árindex '94-ben 118 százalék, '95-ben 127 százalék, '96-ban 116,9 százalék volt. Az ezen adatok figyelembevételével végzett számítások alapján ugyanazért az építőipari tevékenységért, amelyért '91-ben 200 ezer forintot fizettek, ma 352 141 forintot. Az 1 200 000 forint helyett 2 107 581 forintot, a 2 200 000 forint helyett 3 863 898 forintot kellene fizetni. Így tehát a támogatás már a felét sem éri el. A Fidesz-Magyar Polgári Párt álláspontja szerint Magyarországon megfizethető lakások kellenek.
Kérdezem ezért az államtitkár urat, szándékában áll-e a kormánynak a közeljövőben, hogy a valós élethez, a tényleges építési költségekhez igazítsa a támogatás mértékét. Tisztelettel várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me