DR. PUHA SÁNDOR

Full text search

DR. PUHA SÁNDOR
DR. PUHA SÁNDOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Örülök, hogy ellenzéki képviselőtársam támogatásáról biztosította a törvény tervezetét, én is ezt fogom elmondani a beszédem során, azonban előtte még egy kicsit bővebben beszélnék a tervezetről.
Az általános vita vége felé tartunk, és a tervezet kapcsán három téma köré kívánnám csoportosítani a mondanivalómat. Először arról beszélnék, miért fontos ez a törvény, és mi indokolja a módosítását. Másodszor magukról a módosításokról beszélnék, végül pedig reagálni szeretnék néhány - a vitában elhangzott - észrevételre.
Kezdjük tehát azzal, miért is fontos ez a törvény. Úgy gondolom, vitathatatlan, hogy az önkormányzatok gazdálkodásában, fejlesztéseik forrásainak megteremtésében alapvető fontosságú a címzett és céltámogatásokról szóló törvény - röviden Cct. -, amely szabályozza, mely társadalmilag fontos célokra, fejlesztésekre igényelhetnek az önkormányzatok plusz forrásokat a központi költségvetésből, ezeket a forrásokat milyen rend szerint használhatják fel, és milyen eljárási szabályokat kell követniük. Végül szabályozza azt is, hogy ezen közpénzek felhasználását hogyan lehet ellenőrizni, és hogyan lehet megakadályozni, illetve szankcionálni a célnak meg nem felelő felhasználást.
A rendszer 1991 óta működik, és - egyéves átmenet után - '92 óta szabályozza külön törvény a működését. Ez a törvény bebizonyította létjogosultságát, fontosságát. E rendszer keretei között - az általa szabályozott források felhasználásával - valósítottak meg az önkormányzatok társadalmilag fontos fejlesztéseket, rekonstrukciókat.
Miniszter úr expozéjában már kitért arra, milyen nagyságrendűek ezek a fejlesztések, és az előttem szóló képviselőtársam is említette ezeket a számokat. Az önkormányzatok '91-97 közötti összes kiadásainak mintegy 16-17 százaléka volt felhalmozási és tőkejellegű kiadás, mintegy 830 milliárd forint értékben. Ebből a 482 milliárd forintot meghaladta a címzett és céltámogatással megvalósult beruházás, melynek több mint a fele - 262 milliárd forint - származott ebből a támogatási formából. Ezek a beruházások szinte a teljes önkormányzati kört lefedték, és szinte az ország minden lakosát érintették. A kereken 3160 önkormányzatból 2700-nál is többet érintettek, ahol a lakosságnak több mint 96 százaléka él.
Itt kell elmondanom azt is, hogy a címzett és céltámogatásokon, valamint az önkormányzati saját erőn kívül ezek a beruházások jelentős további támogatást is kaptak más központi forrásokból, a Központi Környezetvédelmi Alapból, Vízügyi Alapból, Területfejlesztési Alapból s a többi. Minden hozzászóló hangsúlyozta is a törvény fontosságát, és azt hiszem, ebben mindannyian egyetértünk.
Miért indokolt mégis a törvény módosítása? Egyrészt technikai okok miatt, ugyanis időközben új törvények születtek, amelyekhez hozzá kell igazítanunk ennek a törvénynek a szabályrendszerét is. Ilyenek például a közbeszerzési törvény vagy a területfejlesztési törvény, és ennek kapcsán a területfejlesztési tanácsok megalakulása vagy az államháztartási reform kapcsán bekövetkezett változások, így az ÁFI, az Állami Fejlesztési Intézet megszűnése, a Magyar Államkincstár megalakulása és a BM előirányzat-kezelői feladatai.
Másrészt az eddigi tapasztalatok is indokoltak változtatásokat. Erről bővebben azonban beszédem második részében beszélnék. Indokolja továbbá a változtatást az is, hogy helyes a célokat időnként áttekinteni és esetleg újrarangsorolni. Ilyen újragondolás során került ki korábban például a közkifolyós ivóvíz, az ivóvízbázis-fejlesztés, más ivóvízzel kapcsolatos feladatok, az oktatás területéről a tornaterem-építés, az általános iskolai tantermek építése, az egészségügy területéről pedig a kórház-rekonstrukciók. Ezen célok közül korábban néhány már jórészt megvalósult - ilyen például az egészséges ivóvíz -, illetve átkerült a címzetten támogatandók körébe - például a kórház-rekonstrukciók -, de ide, a címzettek közé kerültek más, a céltámogatási körben már nem támogatott, de kiemelten fontos vízgazdálkodási, egészségügyi, szociális, oktatási és kulturális célok, amelyek szerepelnek a regionális fejlesztési programokban.
Itt szólnék néhány szót a céltámogatások és a címzett támogatások közötti különbségekről is. Ezeket ugyanis néhányan még képviselőtársaim közül is rendszeresen összekeverik. A céltámogatási körben néhány, országosan kiemelt fontosságú cél szerepel. Ezekhez jelentős saját erő is szükséges, amit természetesen különböző egyéb központi forrásokból is meg lehet pályázni - ezeket már az előbb említettem.
Ezek a támogatások alanyi jogon járnak, bár a források azért határt szabnak ennek. A címzett körben támogatható célokat korábban már felsoroltam. Itt támogathatók azok a céltámogatási körben nem szereplő, kiemelt fontosságú önkormányzati beruházások, amelyek vízgazdálkodási, egészségügyi, szociális, közoktatási és kulturális önkormányzati feladatok, amelyek térségi, megyei, országos szakmai programokba vannak foglalva. Ebben a körben az egyik leglényegesebb és legvitatottabb változtatás ez a már említett 200 millió forintos határ. Ebben a kérdésben az egyes pártok véleménye jelentősen eltér, de erről is később beszélnék majd, a konkrét módosítás kapcsán.
A tervezet általános indoklása után nézzük most - ahogy ígértem - a módosításokat. Kezdjük rögtön az előbb említett címzett támogatások körében a 200 millió forintos változtatással. A 200 millió forint alatti támogatások odaítélése a területfejlesztési törvény alapján megalakított területfejlesztési tanácsok hatáskörébe kerülne. Ezek a beruházások adják különben az összes címzett támogatással megvalósuló beruházások 75 százalékát, a beruházási összegnek viszont alig több mint 10 százalékát.
Az összeg szétosztása a megyék és a főváros között a törvényben meghatározott módon, normatív alapon történne. Az éves előirányzat 40 százalékát lakosságarányosan, 40 százalékát az szja-nak az országos átlagtól való elmaradása alapján, 20 százalékát pedig az önkormányzatok száma alapján kapják meg a megyék. Az ellenzéki pártok és az SZDSZ szónokai is elutasították a módosítást, a megyék újraelosztó szerepének feléledésétől tartva. Ez az én meglátásaim szerint is reális veszély.
További megfontolandó ellenérv a módosítással szemben, hogy teret ad helyi lobbyérdekek érvényesülésének, továbbá, aki túl közel van, az esetleg a fától nem látja az erdőt. Az is igaz, hogy ezek a pénzek kikerülnek a tisztán önkormányzati körből, és egy más körben döntenek a felhasználásukról. Elmondható itt azonban az is, hogy a fejlesztések nem lehetnek öncélúak, azoknak a gazdaságra is hatással kell lenniük. Ennyiben viszont indokolható ezen szféra bevonása is a döntésekbe.
Ágazati, szakmai szempontok is jobban érvényesülhetnek, ha a címzett támogatások ezen köre továbbra is a parlament hatáskörében marad. Sokat segítene - bármelyik rendszert fogadjuk el végül is - egy jó területfejlesztési koncepció. Ugyancsak elvenné a kritikák élét, ha a területfejlesztési tanácsok minden esetben valóban a területfejlesztési törvény szellemében járnának el a támogatások odaítélésénél, és sokkal kevésbé érvényesülnének lobbyérdekek, kijárásos technikák. Megyei politikusok, pártállástól függetlenül, kivétel nélkül támogatták a módosítást. Én legalábbis nem hallottam ellentétes véleményt.
A helyi önkormányzati emberek véleménye már megoszlott. Voltak, akik egyetértettek a változtatással, voltak, akik ellenezték azt. Úgy gondolom, a véleményeket nagyban meghatározza a véleményadó pozíciója. Azok támogatták a változtatást, akik úgy érezték, jók a pozícióik, jó a kijáróképességük a helyi döntéshozóknál, míg akik ebben nem voltak biztosak, azok továbbra is inkább a parlamentre bíznák a döntést.
(18.40)
Ez is azt igazolja, hogy a korrekt döntési mechanizmusok kialakítása a legfontosabb.
Szocialista párti képviselőtársaim határozottan kiálltak a döntések decentralizálása mellett, de például a Fidesz vezérszónoka is ezt támogatta egy áprilisi vita során, ahol szintén a címzett támogatásokról volt szó. "Ebben a kérdésben korábban más állásponton voltam, de az élet meggyőzött arról, hogy a területfejlesztési tanácsoknak bizonyos területen meg kell adni a lehetőséget a sorolásra, például az értékhatárhoz kötve" - mondta szó szerint. A mostani vitában erről a kérdésről nem fejtette ki a véleményét nem tudom, hogy azért-e, mert fenntartja az áprilisban elmondottakat, vagy esetleg újra visszatér a korábbi véleményéhez.
A döntések decentralizálását én is követendő elvnek tartom, ehhez azonban társulnia kell az objektivitásnak is. Ezt látom sok esetben kétségesnek. Ellenérvként itt fel lehet hozni, hogy a parlamenti döntések sem feltétlenül objektívek. A 200 millió forintos határ decentralizálása ösztönzőleg hathat a régióban való gondolkodásra is. A címzett támogatási igények benyújtási határidejének megváltoztatása jelentős és pozitív módosítás. A korábbiakhoz képest az önkormányzatok 7 hónappal később nyújthatják be pályázataikat. Ez jelentősen csökkenti az inflációs hatásokat, és tervezhetőbbé teszi a beruházást, hosszabb idő áll az önkormányzat rendelkezésére, hogy a döntését előkészítse, valamint költségvetési koncepciója ismeretében dönthet a beruházásról. A módosítás szűk körben lehetővé teszi, hogy egy hosszabb beruházás esetén, a feladat ellátását szabályozó törvény jelentős módosításakor a feladatváltozásról az Országgyűlés határozata alapján dönthessen.
A céltámogatási rendszerrel kapcsolatban talán a leglényegesebb változtatás a támogatások mértékének 10 százalékos emelése a támogatott célok minden területén, az ösztönzés a társulásokra és a tárulásokban megvalósított beruházásokra is.
Korábban már említettem, hogy a tervezet pontosan meghatározza a források felosztási arányát az egyes célok között, jelentős többletforrást biztosítva a szennyvízberuházásoknak. Az életveszélyes iskola kiváltása után megmaradó keret 70 százalékot irányoz elő a szennyvízberuházásokra, 15-15 százalék marad az egészségügyi gépműszerbeszerzés és a szilárdhulladék-lerakók támogatására. Az ezekből esetleg megmaradó vagy visszamondott, visszavont támogatások forrásait is a szennyvízberuházásoknál kell felhasználni.
A beruházások megalapozottsága szempontjából igen fontos, hogy a tervezet előírja: csak műszaki-pénzügyi-gazdasági szempontból előkészített, a feladat hatékony ellátásához szükséges beruházáshoz igényelhető támogatás. A beruházáshoz csak szakmailag megfelelőnek tartott megvalósíthatósági tanulmány alapján nyújtható támogatás. A beruházásnak önállóan üzembe helyezhetőnek kell lennie.
Fontosak a különböző jogvesztő határidők és az ezekkel kapcsolatos visszautalási kötelezettségek. Ugyanilyen fontosak a közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó szabályok, vagy az elszámolást szabályozó pontosító rendelkezések.
Technikai módosítás ugyan, de mivel közpénzek visszafizetéséről rendelkezik, igen fontosnak tartom a 13. § (9) bekezdését. Ugyanis a '91-92-ben befejezésre tervezett beruházásokból fel nem használt és le nem mondott pénzek felhasználási, illetve lemondási határidejét határozza meg 1998. április 30-ában. Ez eddig nem volt szabályozva, maguknál tarthatták a pénzt, gyakorlatilag bármeddig.
A 14. § az áfa levonhatóságáról, illetve az ahhoz tartozó arányos támogatás visszautalásáról rendelkezik. Korábban már említettem az ÁFI megszüntetésével és a kincstár felállításával, valamint a BM utalványozásával kapcsolatos szabályozást.
Ugyancsak jogszabályi változást követ az Egészségbiztosítási Alap kezelőjének a nevesítése.
A tervezet meghatározza a központi támogatással megvalósult beruházás esetén nemcsak az alapítás, hanem a működtetés folyamán is a keletkezett vagyon aktiválásának szabályait. Erről előttem szóló képviselőtársam is szólt.
A tervezet megadja a kormánynak a felhatalmazást a végrehajtáshoz szükséges rendeletek elkészítéséhez, és néhány pontban kiegészíti, illetve pontosítja a fogalom-meghatározásokat.
Közel sem teljeskörűen ennyit kívántam elmondani a CCT-ben tervezett változtatásokról, és ezek után engedjék meg, hogy kitérjek képviselőtársaimnak a vita során elhangzott néhány észrevételére.
Kisgazda képviselőtársam említette, hogy a címzett támogatások decentralizációja során bizonyos zavarok merülhetnek fel, ha a tizenkilenc megye tizenkilencféle feltételrendszert alakít ki. Én úgy gondolom, ezt a kérdést a kormány a törvényben kapott felhatalmazás alapján a végrehajtási rendeletben szabályozni tudja. Azt a tényt, hogy tizenkilenc esetben a megyei területfejlesztési tanács dönt, míg a huszadik esetben a Fővárosi Közgyűlés, magyarázza az a körülmény, hogy a megyei területfejlesztési tanács funkcióit a területfejlesztési törvényben meghatározottak szerint a főváros esetében a Fővárosi Közgyűlés gyakorolja.
Demeter Ervin képviselőtársam meglehetősen érdekesen csoportosította mondanivalóját, arról beszélt, hogy több esetben növekedett a saját erő szükségessége. Ebben a törvényben éppen fordítva van: a központi források növekedtek 10 százalékkal; arról értekezik, hogy '94-hez képest reálértékben 35 százalékkal csökkentek a támogatások. Én azt hiszem, ezek reálértékben is növekedtek, hiszen helyes, ha a támogatásoknál az egyéb központi forrásokat sem hagyjuk figyelmen kívül, így például a kifejezetten az önkormányzatoknak szánt és újonnan belépett területfejlesztési támogatásokat. Nem lehet egyetérteni azzal a kitétellel sem, amely szerint ez a szabályozás elsősorban a kistelepülések szempontjából rendkívül hátrányos, hiszen a döntéshozatal decentralizálásával éppen hozzájuk közelebb hozza a döntéseket.
Természetesen a döntések objektivitásának érvényt kell, kellene szerezni. A megyékben ellenzéki politikusok is üdvözölték ezt a változtatást. Korábban pedig itt, a parlamentben, éppen ellenzéki politikusok tartották aggályosnak a kormány döntéseit ebben a kérdésben a címzett támogatások kapcsán.
Képviselőtársaim szerint a megyei területfejlesztési tanács meghatározó szereplője a megyei önkormányzat. Ha a közgyűlés elnökét mondta volna, talán egyet is értenék vele, bár az elnöknek is csak egy szavazata van, a kistérségi társulásoknak pedig a legkisebb megyében is öt.
Nem értem, mit ért a címzett és céltámogatások határidejének jelentős csökkentésén; ha arra gondol, ami a törvényben van benne, hogy a benyújtás és az elbírálás, vagyis a pénzhez jutás között jelentősen csökken az idő, akkor egyetértek vele, és helyeslem is ezt a változtatást a már korábban elmondottak miatt: inflációs hatás csökkentése, jobb tervezhetőség stb.
A támogatási igényt a minisztérium kezdeményezésére módosíthatják - állítja. Ez persze igaz, azt azonban már nem teszi hozzá, hogy a módosítás joga kizárólag az önkormányzaté. Az általa kifogásolt bürokratikus módosítások és a határidő-módosítások is csak biztosabbá, ellenőrizhetőbbé teszik a beruházásokat, és felgyorsítják a folyamatokat.
Képviselőtársam az alanyi jogosultság elvesztéséről beszél a tervezet kapcsán. Néppárti képviselőtársunk viszont azt mondja, hogy a tervezet szerinte egy kis lépést tesz az alanyi jogosultság visszaállítása érdekében. Néppárti képviselőtársam különben jelzi, hogy a módosítást nem tudják támogatni, éppen a megyék újraelosztó szerepének az újraélesztése miatt. Ez a megyei testület persze nem a korábbi megyei tanács, hanem az önkormányzatok és a gazdasági élet delegáltjaiból összeállt grémium. Itt legfeljebb az elosztás elveit vagy elvszerűtlenségét érdemes kritizálni. A kritikáknak van is jogosultsága, azonban a demokratikus és elvszerű döntéseket egy demokratikusan választott testületnek is tanulnia kell. A régi reflexek, sajnos, sokszor tovább működnek.
Az az észrevétele pedig, hogy a pályázati feltételeket is ők határozzák meg, nem állja meg a helyét. Már említettem, a kormány felhatalmazást kap a tervezetben, hogy a cél jellegű decentralizált támogatások igénybejelentésének, döntés-előkészítésének és elszámolásának rendjét rendeletben állapítsa meg - és ebben a vonatkozásban a döntés-előkészítésen van a hangsúly.
Befejezésül: engedjék meg, hogy a tervezetet a Szabad Demokraták Szövetsége és a magam nevében képviselőtársaim figyelmébe ajánljam.
(18.50)
Bizonyos módosításokat azonban szükségesnek tartunk, és azt hiszem, a kemény bizottsági vitákat sem takaríthatjuk meg.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me