DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A főváros közigazgatási területének és kerületi beosztásának teljes körű szabályozására először 1949-ben került sor. A főváros XX. kerületéből kiválva, a XX. kerületben történt népszavazást követően 1994-ben alakult meg Soroksár mint XXIII. kerület. E változáshoz kapcsolódóan az Országgyűlés elfogadta a Budapest főváros közigazgatási területéről és kerületi beosztásáról szóló 1994. évi XLIII. törvényt, egyúttal hatályon kívül helyezte a korábbi szabályozást.
Az új szabályozás az ingatlan-nyilvántartásban rögzített állapotot tekintette alapjának. A törvényhozó egyértelmű szándéka volt a többi kerület határának változatlan fenntartása. Koherenciazavar keletkezett azonban azzal, hogy az Országgyűlés változtatás nélkül az új törvény 1. számú mellékletévé tette az 1949. évi kerületi határleírást, ezzel ugyanis a melléklet szövegében figyelmen kívül maradtak az 1949-1994 között bekövetkezett változások.
A legélesebb ellentmondást a XVII. és a XVIII. kerület közötti határvonal leírása jelentette. A Népköztársaság Elnöki Tanácsa a két kerület és a fővárosi tanács egyetértésével 17/1968. NET számú határozatával jelentős, a Ferihegyi repülőtérhez tartozó területet csatolt át a XVII. kerülettől a XVIII. kerülethez. A változást az ingatlan-nyilvántartáson is átvezették. Ennek, és az 1994. évi törvényi szabályozás eredményeként a két kerület határa is az ingatlan-nyilvántartás szerint alakult.
Néhány kisebb jelentőségű területváltozásra más kerületek esetében is sor került. Az ingatlan-nyilvántartás ezeket is tartalmazza, az érintettek nem vitatták. A koherenciazavar, a törvény szövege és a vele ellentmondásba került melléklet közötti ellentét feloldása csak a törvény hibás mellékletének a törvény szövegéhez igazításával lehetséges. A kormány javaslata erre irányul.
A javaslatot az Országgyűlés önkormányzati és rendészeti, illetve alkotmány- és igazságügyi bizottsága megtárgyalta. Mindkét bizottság meghallgatta a XVII. és a XVIII. kerület polgármesterét is.
Az önkormányzati és rendészeti bizottság három módosító indítványról tárgyalt. A bizottság a kormánnyal egyetértésben Szili Sándor képviselő úr módosító indítványát támogatta, nem támogatta viszont Hoffmann Attila és Gyimóthy Géza képviselő urak módosító indítványait.
Az utóbbi indítványok a jelenlegi kerületi határokhoz képest területátcsatolást jelentenének, amelyre az önkormányzati törvény népszavazásra vonatkozó rendelkezéseit kellene alkalmazni. A javaslat viszont kizárólag az 1994. évi törvény szerinti határvonalak pontos leírására irányul.
Az alkotmány- és igazságügyi bizottság abban foglalt állást, hogy a javaslat területszervezési döntésre, területátcsatolásra vagy a koherenciazavar feloldására irányul-e. Az alkotmány- és igazságügyi bizottság - elfogadva az előterjesztő álláspontját - megállapította, hogy a javaslat a szabályozásban fellelhető ellentmondás kiküszöbölésére és nem területátcsatolásra irányul. A javaslat elfogadásával olyan törvényi szabályozás születik, amely biztosítja a törvényhozó akaratát tükröző törvényszöveg és melléklete összhangját.
Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a Budapest főváros közigazgatási területéről és kerületi beosztásáról szóló 1994. évi XLIII. törvény mellékleteinek módosításáról szóló törvényjavaslatot Szili Sándor képviselő úr módosító indítványával fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me