BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Nagyon becsülöm és tisztelem az előterjesztő, a Művelődési Minisztérium törekvését, csak azt gondolom, hogy egy félreértés áldozata. A kérdés egyébként nem felsőoktatási kérdés, hanem az állampolgári jogegyenlőség versus diszkrimináció kérdése.
Hogy világos legyen, amit mondok: amikor arról van szó, hogy egy egyetemre föl kell-e venni egy sánta jelentkezőt, vagy szabad-e megkülönböztetni azt, hogy a sántát nem vesszük föl, csak azt, aki teljesen ép, akkor nyilvánvaló diszkrimináció, ha a sántát nem veszik föl. Ezzel szemben ha felvételt hirdetnek a Testnevelési Főiskola valamilyen szakára, akkor nem diszkrimináció, ha azt mondják, hogy a sántát vagy a féllábút oda nem veszik föl, mert hiába akarnák őt futballistává kiképezni.
Azt gondolom, hogy az az első mondata ennek a passzusnak, hogy "A hallgatók világnézeti szabadsághoz fűződő alkotmányos jogát egyetlen felsőoktatási intézmény sem korlátozhatja", ez helyénvaló, valóban nem korlátozhatja egyetlen felsőoktatási intézmény sem; de igaza van Gellért Kis Gábornak, hogy ezt fölösleges beleírni a törvénybe, mert ez egy általános alkotmányos elv, amely vonatkozik a felsőoktatási intézményekre is.
A második mondat azonban szerintem itt tévedés. Mert a Testnevelési Főiskola nem tehet különbséget különböző vallású jelentkezők között, hogy fölveszi-e őket tornatanárnak vagy nem veszi föl, mert a testnevelési főiskola esetében ez egy alkotmányellenes megkülönböztetés lenne, ha ilyen alapon tenne különbséget.
Ezzel szemben a katolikus egyetem vagy katolikus középiskola megteheti, mert az olyan iskola, amelynek az a lényege, hogy világnézetileg elkötelezett - amellett, hogy iskola -, kimondhatja azt, hogy a sántákat és a kétlábúakat és egészségeseket egyformán kezeli, mert az ő sajátos funkciója szempontjából az emberek közötti eme különbség nem számíthat, és akkor a megkülönböztetés valóban alkotmányellenes lenne; ezzel szemben az ő sajátossága mellett az a különbség, hogy valaki katolikus, Krishna-hívő vagy szabadkőműves, nagyon lényeges különbség. Tehát ez nem diszkrimináció sem a pedagógus, sem a hallgató esetében, nem alkotmányellenes diszkrimináció.
Én bizony - csak hogy az egész egyház-politikai vita végén újra igazoljam azt, hogy nem arról van szó, hogy az egyházak jogait ne tisztelnénk, ellenkezőleg: nagyon is tiszteljük, nagyon is biztosítani akarjuk minden jogukat; éppen ennek a demonstrálásaként is, meg azt gondolom, hogy ez a helyes - azt mondom, hogy a második mondatot el kell hagyni, az első mondatnak pedig nincs értelme, ezért nem átfogalmazni kell ezt a passzust, hanem elfelejteni ebben a törvényben.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me