BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Még nem sikerült abbahagynunk a vitát - ezért külön elnézését kérem az elnök asszonynak.
Azt gondolom, hogy újra vissza kell jutnunk ahhoz a kérdéshez, hogy miért is üzemeltet az egyház, mondjuk, magyar-történelem szakos tanárképzést? Meg miért üzemeltet egyáltalán közismereti célú általános és középiskolákat, és nem csak hitoktatást, minden szinten? Azért, mert arra törekszik, hogy ne csak a magyart, a történelmet, a fizikát tanítsa meg ezeknek a diákoknak, hanem közben - mellesleg - a maga szellemében nevelje őket.
Az egyszerűség kedvéért ne is a diákkal kezdjük, hanem az oktatóval, mert akkor világosabb a dolog. Vajon megkövetelheti-e az egyházi iskola, óvoda, egyetem, hogy az oktató, aki nem hittant, hanem közismereti tárgyat oktat, egyúttal azt a vallást kövesse? Azt gondolom, hogy igen. Ebben semmi alkotmányellenes nincs. Alkotmányellenes az lenne, ha valaki egyáltalán nem tudna oktatóként elhelyezkedni, vagy egyáltalán nem tudna fizikát tanulni az iskolában meg az egyetemen azért, mert ő nem vallásos vagy nem olyan vallásos. De ha választhat, mehet az állami iskolába is, az állami egyetemre, és ott is megtanulhatja ezt a szakot, de ha ő nem oda akar menni, hanem az egyház által fenntartott, vallásos szellemben tevékenykedő, a szünetekben vallásos szellemben egymással beszélgető, egymást nevelő, egymás okulását szolgáló intézményben, közösségben kíván jelen lenni, akkor ez a közösség megkívánhatja tőle, hogy annak a közösségnek a normáit kövesse.
(22.40)
Fordítsuk meg a kérdést, mert azt hiszem, hogy ez is segít a dolog megértéséhez. Van-e joga egy vallási közösségnek alapítani a maguk számára egy egyetemet vagy egy középiskolát? Van! És akkor joga van annál az iskolánál előírni a világnézeti kötöttséget. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me