DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony! Tisztelt Ház! Egyetértek azzal, hogy a passzus első mondatának nincs értelme és célszerű elhagyni. Az előterjesztő támogatni fog minden olyan módosító indítványt - most már csatlakozó módosító indítványt -, ami erre irányul.
Ami azonban Bauer Tamás képviselő úr érvelését illeti a futballistává kiképzendő sánta esetével kapcsolatban - bár az elmúlt évek futballeredményei nem is teszik teljesen abszurddá ezt a feltételezést, de most nem egészen erre gondoltam -, tehát hogy alkotmányellenes megkülönböztetés-e a Testnevelési Főiskolán az, hogy valaki hívő katolikus, református - és így tovább - vagy nem hívő. Igen, alkotmányellenes; minthogy a sportoló, illetőleg a testnevelő tanár szempontjából közömbös, hogy az illető milyen világnézet híve.
Úgy gondolom, hogy hasonlóképpen a magyarirodalom-tanár vagy a matematikus szempontjából teljesen közömbös, hogy az illető milyen világnézet híve, ezért alkotmányellenes az olyan megkülönböztetés, amely egy, mondjuk, egy fizika szak - nincs ilyen szak az egyházi fenntartású felsőoktatási intézményekben -, egy fizikusképzés esetében feltételül szabja a megkeresztelkedést, a rendszeres templomlátogatást és így tovább.
Ahogy a sántaság a labdarúgóvá nevelés vagy képzés esetében kizáró körülmény a Testnevelési Egyetem esetében, hasonlóképpen kizáró ok a nem vallásos, ateista világnézet a lelkészképzés esetében, a lelkészképző intézményben. Ezért tesz kivételt ez alól az általános diszkriminációt tiltó szabály alól a törvény abban a jó megfogalmazásban, ahogy, mondjuk, Gellért Kis Gábor mondta, de hasonlóképpen tiltja a diszkriminációt az egyházi intézménynek világnézet szerint, mint ott, ahol ennek nincs jelentősége; de megengedi ott, ahol ez az intézmény jellegéből következik - hasonlóan ahhoz, ahogyan tiltja a Testnevelési Egyetemnek, hogy világnézet szerint diszkrimináljon, minthogy ott annak nincs jelentősége, de megengedi a diszkriminációt olyan testi hiba esetében, amelyet más egyetemen nem engedne meg, a sántaság esetében, mert hiszen ebben az esetben nyilvánvalóan nem lehet az illetőből labdarúgó - vagy csak olyan, amilyen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me