GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Nem tudom, melyikünké lesz ma éjszaka az utolsó szó. Szeretném, ha most nem pusztán önmagában ezt a törvénymódosítást szemlélnénk, hanem a csomagot egységében. Miért is van ez a módosítás előttünk? Azért, mert az egyházi felsőoktatási intézmények állami szerepet, funkciót vállalnak át. Ez az alapja annak, hogy számíthatnak normatív képzési támogatásra és minden egyébre, ami az állami intézményeket értelemszerűen megilleti. Magánegyetem is van Magyarországon, de annak az elbírálása nem ugyanaz.
Tehát azt gondolom, ha egyszer nagyrészt közpénzekből finanszírozódnak ezek az intézmények, akkor - az átvállalt funkciónak megfelelően - természetesen lehet olyan követelményeket támasztani az intézményekkel szemben, amelyek emlékeztetnek az állami felsőoktatási intézményekkel szemben támasztott követelményekre. Ez számomra evidencia. Más kérdés az, ha az egy-egy egyház által fenntartott teológiai fakultásokat nézzük. Erre vonatkozik maga a kivétel, hogy ott ez értelemszerűen megkövetelhető.
S még valamit szeretnék mondani. Volt olyan módosító tervezet, amely a hitoktatókat is bevonná ebbe a körbe, nemcsak a tanulmányok megkezdését és folytatását, ami értelemszerűen a diákokra vonatkozik. Ezzel kapcsolatban már nem tartom helyénvalónak, mert munkáltatóként az egyetem megválogathatja a munkatársait. Ez természetes.
Szeretném, ha - még egyszer mondom - összefüggésében néznénk az egész rendszert. Azért beszélünk csomagról, mert ugyan külön-külön egy-egy törvénytervezetről vitatkozunk, de végső soron itt egy egységet próbálunk összehozni, és ennek az egységnek egyes darabjait a maguk összefüggésében lehet és kell vizsgálni.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me