IVÁNYI TAMÁS

Full text search

IVÁNYI TAMÁS
IVÁNYI TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Két módosító indítvány mellett szeretnék érvelni. Az egyik az 5. számmal jegyzett módosító indítvány, amely lehetővé tenné, hogy ne csak felsőoktatási intézmények, hanem felsőoktatási intézmények fenntartói által is létesülhessenek és fenntarthatóak legyenek diákotthoni, kollégiumi elhelyezést biztosító intézmények, és ezek igényt tarthassanak állami támogatásra. Én úgy gondolom, hogy mindenképpen indokolható az, hogy egy olyan egyház, amely az adott városban nem működtet felsőoktatási intézményt, de például - amire van is példa - egy állami felsőoktatási intézménnyel kötött szerződés és gyümölcsöző együttműködés alapján például hitoktatói szakot működtet, az adott településen működtethessen kollégiumot vagy diákotthont, illetve megtehesse ezt az egyházhoz tartozó, de egyébként az állami felsőoktatásban tanuló diákjai számára is, ha erre kapacitása és lehetőségei vannak. Úgy gondolom, hogy egy ilyen irányú bővítése a lehetőségeknek nem lenne ellenérdekelt senkivel, tehát senkinek az érdekeit nem sértené.
Meg kell jegyeznem, örömmel egyébként, hogy ezt a módosító indítványt az oktatási és az önkormányzati bizottság is támogatja, illetve az előterjesztő képviselője ennek a két bizottságnak az ülésén támogatólag nyilatkozott.
A másik módosító indítvány a 17. számon jelzett módosító indítvány.
Itt tulajdonképpen egy majdnem lényegtelennek tűnhető módosító indítványról van szó. Arról volna szó igazából, hogy az egyházak által létesített világi szakok esetében az állami finanszírozásra abban az esetben kerülhetne sor, ha az állami elismerés feltételéül szabott törvényi követelményeknek megfelel az intézmény. Itt valamennyi törvényi követelményt szeretnénk módosítani.
Tulajdonképpen mindkét változat értelme ugyanaz, de elmondható, hogy egyházak által fenntartott intézmények esetében - de nemcsak az egyházak által fenntartott felsőoktatási intézmények esetében - valós probléma, hogy a törvényi feltételek egy adott pillanatban garantálhatók-e, vagy jó esély van arra, hogy rövid időn belül, de folyamatosan teljesülnek.
Én úgy gondolom, hogy az akkreditációs bizottság bölcsességére lehet azt bízni, hogy mennyire türelmes a feltételek megteremtése tekintetében. Itt egy picit puhább fogalmazás talán nem rontaná a törvény értékét. Köszönöm szíves figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me