DR. OROSZ ISTVÁN

Full text search

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Nyilvánvalóan akkor én rosszul hallottam, de a fejtegetéseknek egy hosszú szakasza erről szólt, hogy miért jobb az, hogyha a kettő együtt benne van, tehát nemcsak az, hogy lelkiismereti, vallás-, gondolatszabadság, hanem az is, hogy az egyház az államtól elválasztva működik. És állandóan visszatér az ő gondolataiban és okfejtésében az államegyházakra vonatkozó megállapítás.
Én szeretném azt mondani, hogy az államegyház nagyon is történeti, és hozzáteszem: középkori fogalom. Olyan középkori fogalom, amellyel azt kell megkérdeznem: lehet-e akkor érvelni, amikor a gondolat-, vallás- és lelkiismereti szabadság alkotmányosan biztosítva van? Tudniillik az államvallás olyan jogokat jelent más vallásokkal szemben, amelyek más vallások képviselőit nem illetik meg.
Hogy egy példát hozzak történészként, és akkor világos lesz, hogy mit jelent az államvallás: Magyarországon a XVIII. században a katolicizmus államvallás volt. Ez azt jelentette a Carolina resolutio szerint például, hogy a református tisztségviselőknek esküt kellett tenni a szentekre, Szűz Máriára, és minden másra, és ha nem tették meg, akkor nem voltak állami hivatalnokok. Ettől volt többek között a katolikus vallás államvallás. Mindaz, ami a XIX. században történt... - annak ellenére, hogy Magyarország lakosságának a többsége katolikus maradt a XIX. században, mindazokat a megkülönböztető elemeket, amik a katolikus vallás számára az előnyöket biztosították, a polgári állam leépítette; de nem az egyház és az állam szétválasztásának a jegyében, képviselő úr, hanem a gondolat-, a lelkiismereti és a vallásszabadság jegyében.
Tehát számomra, azt kell mondanom, bármennyire is két fogalom szerepel az adott összefüggésben, mégiscsak az alapvető emberi jog a gondolat-, a lelkiismereti és a vallásszabadság. És ha nem ebből indulunk ki, akkor bizony el lehet jutni olyan következtetésekre, amelyekre az én megítélésem szerint képviselő úr eljutott, és talán nem biztos, hogy helyesen jutott el. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me