HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Vasárnap a híreket hallgatva nagy örömmel hallottam azt a többször is elhangzott híradást, mely szerint Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság elnöke Vatikánban, az Apostoli Szentszék székhelyén úgy nyilatkozott, hogy legjobb hite és meggyőződése szerint a Magyar Országgyűlés ratifikálni fogja az Apostoli Szentszékkel kötött megállapodást.
Biztos vagyok benne, hogy a köztársasági elnök úrból a bölcs előrelátás szólt, és talán engedtessék meg azt megmondanom - tekintve, hogy a köztársasági elnök urat az SZDSZ jelölte annak idején, és az SZDSZ képviselője volt, amikor elindult szép közéleti pályáján -, hogy bennem az SZDSZ legjobb lelkiismerete szólalt meg a köztársasági elnök úr szavaiban. Szeretném, ha a szabaddemokraták visszatalálnának ahhoz a bölcs belátáshoz, türelemhez, amely a köztársasági elnök urat és eme kijelentését jellemzi. Az állam és az egyház szétválasztása természetes, mindannyian ezt kívánjuk, ugyanakkor tudjuk azt, hogy a Katolikus Egyház ezer éve, a protestáns egyházak ötszáz éve részesei a magyar történelemnek.
Augusztus 20-a nemzeti ünnepünk, egyben Szent István ünnepe is. Magam is ott voltam augusztus 20-án, a Szent Jobb-körmeneten, amikor láthattam, hogy a szabaddemokraták által delegált három legnagyobb közjogi méltóság - a köztársaság elnöke, a belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes úr és a Ház alelnöke méltó módon részt vettek ezen az állami és egyben egyházi ünnepen. Jónak tartottam, ezért is csodálkozom azon, hogy egyesek más szellemben nyilatkoznak meg ebben a vitában, de mindenkinek joga van saját egyéni véleményét kifejteni.
Ma olvashattuk a lapokban, hogy az egyik közel-keleti ország - Izrael - is aláírt egy fontos megállapodást a Katolikus Egyházzal, ennek kapcsán a külföldi kommentátorok aláhúzták - külföldi lapban olvastam -, hogy ez is a közel-keleti megbékélés egyik lehetséges útja, ahhoz visz közelebb. Azt hiszem, hogy a világon nem véletlenül tart fenn olyan sok ország az Apostoli Szentszékkel diplomáciai kapcsolatot, mert igenis - Iványi képviselőtársamnak mondom - az a kettősség, ami az Apostoli Szentszék állami és egyházi státusa között van, jól ismert nemzetközi tény, nem ma kell erre rácsodálkozni; a nemzetközi realitások közé tartozik.
Azzal kapcsolatban, ami a múlt héten Bauer képviselőtársamtól már elhangzott, hogy ő egyházpolitikában leginkább az amerikai modellt tartaná követendőnek, hadd idézzem Daróczy Zoltán képviselőtársam számomra nagyon mélyen szóló és nagyon őszinte emlékeztetőjét, amikor egy másik vitában elmondta, hogy amikor Kanada százéves volt, és Magyarországon járt egy kanadai delegáció, amikor meglátták Daróczy képviselőtársam kezében a 100 éves cigarettát - talán vannak, akik még emlékeznek rá -, akkor a kanadai úr megkérdezte Daróczy képviselőtársamat, hogy: Magyarország is most ünnepli százéves fennállását? Mire Daróczy úr úgy válaszolt neki, hogy nem Magyarország, hanem az állami dohánygyártás százéves Magyarországon. (Derültség.)
(19.40)
Ezért nem hiszem, hogy az amerikai modellt össze lehetne hasonlítani a közép-európai és benne a magyar modellel. Az Amerikai Egyesült Államokat kétszáz éve alapították olyan emberek, akik Európát elhagyták, többek között azért, hogy a vallásgyakorlásnak és a vallásszabadságnak egy másfajta, az akkori Európában nem honos módját gyakorolják. Magyarországot ezer éve keresztény királyságnak alapították, majd természetesen a köztársasági államformára tértünk át. S természetesen minden vallásnak és minden egyháznak azonos szabadságot kívánunk biztosítani a vallásszabadság elve alapján. De akkor is vannak olyan hagyományaink, amelyektől kár lenne megfosztani magunkat. Azt gondolom, az Apostoli Szentszékkel kötött megállapodás ezeknek a történelmi hagyományoknak a felismerése és új, modern, korszerű, demokratikus keretekbe való helyezése.
Többször elhangzott - ismétlik ezt a kifejezést képviselőtársaim -, hogy a konkordátumnak van egy pontos fogalma. Ez nem konkordátum, de ehhez valóban jogi lexikont kellene felütni, vagy más, egyházjogi vagy egyéb ismertetőből kellene elolvasni, de nincs értelme ezzel ilyen késő este foglalkozni. Azonban mindenképpen reagálni szeretnék arra, hogy ez téves megfogalmazás.
Arra pedig, hogy a Horn-kormány vagy a Szocialista Párt egy új ideológiába kényszerítené az országot az Apostoli Szentszékkel kötött megállapodás aláírásával, szocialista képviselőként azt tudom mondani, hogy amíg egyrészt azzal támadnak minket, hogy egyházellenesek vagyunk, másrészt meg azzal, hogy klerikálisak, akik a katolicizmust tesszük az MSZP új ideológiájává, nos, addig, azt hiszem, pontosan azon az arany középúton járunk, amely helyes, és ezt szolgálja ez a megállapodás is.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me