DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnöknő. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Egyetlen módosító indítványról kell ma döntenünk, egy olyan kérdésben, ami a Házszabályt módosítja.
Mint ismeretes, az Alkotmánybíróság 1997. október 6-án meghozott döntésével a végszavazásra, vagyis a zárószavazásra vonatkozó rendelkezését a Házszabálynak hatályon kívül helyezte. Ha november 30-áig nem történik meg a házszabály-módosítás, november 30-a után az Országgyűlés működésképtelenné válik. Ennek a veszélynek az elhárítására szolgál az alap-előterjesztés.
Hozzá kell azonban tenni, hogy a házszabály-módosítás megszavazása után egy olyan helyzet fog előállni, amely '90 óta nem állt elő, 1990 és '94 között nem volt mód előzetes normakontrollt benyújtani a törvényekkel kapcsolatban. Most az Alkotmánybíróság 1997-ben azt mondta ki, hogy ez alapvető joga 50 képviselőnek. Ez a jogbiztonság szempontjából egy függő helyzetet teremt, amit a jelenleg is vizsgált alkotmánybírósági törvény elfogadásakor a Ház döntő többségével el akart hárítani. Ez a függő helyzet létrejön. Ezzel a függő helyzettel a mindenkori kormánynak és a mindenkori parlamentnek számolni kell, hogy bármikor bármilyen törvényjavaslatot 50 képviselő az Alkotmánybírósághoz küldve, bizonytalan időre meg tudja szakítani a jogalkotás folyamatát. Erre egyébként nemzetközi példák nincsenek. Az Országgyűlésre ebből a helyzetből későbbi törvényalkotási feladatok fognak hárulni.
Mindenesetre azt a módosító indítványt, amelyet Dávid Ibolya képviselő asszony benyújtott a törvényjavaslathoz, az előterjesztők nevében támogatni tudjuk. Ez technikai módosítást eredményez. Az Alkotmánybíróság által előírt jogalkotási kötelezettséggel összhangban teremt meg olyan technikai szabályokat, amelyek november 30-a után is fenntartják a Ház működőképességét. Ez az egy indítvány érkezett, és ezt tehát támogatjuk.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me