BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egyetlen témában nyújtottam be módosító indítványt, és ezzel kapcsolatban szeretnék most a részletes vitában is érveket sorakoztatni. Teszem ezt azért, mert úgy tudom, hogy az előterjesztő egész eddig nem támogatja azt a gondolatot, amit leírtam ebben a módosító indítványban, amely az ajánlás 15. pontjában található.
Azóta, hogy ezt benyújtottam, tovább cizelláltuk, tovább finomítottuk, azt gondolom, fogyaszthatóbbá tettük azt a szöveget, ami első nekirugaszkodásra nem nyerte meg az előterjesztő tetszését. Ezt a kapcsolódó módosító indítványt már benyújtottuk, tehát igazából és érdemben erről fogok beszélni, bár szeretném hangsúlyozni, hogy tartalmilag és a téma fontosságát tekintve teljesen azonos javaslatokról van szó.
A jelenlegi törvényi szöveg szerint azok a szervezetek, amelyeknek köztartozásuk van, nem jutnak hozzá ahhoz a pénzhez, amit az állampolgárok 1 százalékos formában nekik címeztek. A javaslatnak az a lényege, hogy ez az adomány köztartozás törlesztésére is fordítható legyen, tehát ne essenek el ettől az összegtől a szervezetek.
Szeretném feltenni a kérdést, mi történik akkor, ha nem fogadja el az előterjesztő, illetve a Ház ezt a módosító indítványt, és minden marad a régiben. Úgy gondolom, ha a régi szabályozás marad életben, akkor ezzel természetesen rosszul jár az az érintett szervezet is, amelyiknek a pénzt címezték az állampolgárok, és természetesen rosszul járnak azok a szervezetek is, amelyeknek az illető szervezet tartozik, például ha adó- vagy járulékfizetéssel kapcsolatos tartozása van, akkor az APEH, illetve a társadalombiztosítás.
És fordítva: abban az esetben, ha ezt a módosító javaslatunkat elfogadják - amit, még egyszer mondom, kapcsolódó formában Szigeti György és Rózsa Edit képviselőtársaimmal nyújtottunk be -, akkor mind a két fél jól jár. Jól jár a szervezet is, hiszen hozzájut a pénzhez, és így csökkentheti vagy éppen megszüntetheti ezt a tartozását.
Abban az esetben, ha mondjuk, az adomány nagyobb, mint ez a tartozás, akkor a különbözethez ténylegesen hozzá is jut. És természetesen jól járna az a szervezet is, amelyiknek tartozik, hiszen ez például a társadalombiztosítás számára azt jelentené, hogy csökkennek a kintlévőségei.
Valóban nem értem, hogy a Pénzügyminisztérium miért nem fogadta lelkesedéssel ezt a javaslatot. Én azokon a tisztázó beszélgetéseken, ahol megpróbáltam érveket hallani, hogy miért nem támogatta a Pénzügyminisztérium képviselője a bizottsági üléseken a módosító indítványt, kétféle érvet hallottam, de szerintem egyik sem állja meg a helyét.
Az egyik érv az volt, hogy az adományozó nem adósságtörlesztésre adja ezt a pénzt, hanem valamilyen cél elérése érdekében, tehát nem cél szerinti felhasználás történne, ha ezt a pénzt az adósság törlesztésére fordítják. Ezzel szemben én határozottan úgy gondolom, hogy minden állampolgár, aki megnevezett valamilyen szervezetet, azért tette azt, mert azt akarja, hogy az a szervezet működjön, végezze azt a tevékenységet, amiért létrejött. Márpedig a működéshez hozzátartozik, hogy rendezni tudja a tartozásait is.
Ha ezen a vágányon maradnak - s szeretném szóba hozni, hogy itt nagy, komoly, országos hatáskörű társadalmi szervezetekről is szó van -, idő kérdése, hogy teljesen ellehetetlenül a működésük, és be kell szüntetniük a tevékenységüket. Tisztán emlékszem arra, hogy egy évvel ezelőtt, amikor az 1 százalékos vita elindult és ebben a Házban nyílt napot tartottunk a társadalmi szervezetek számára, akkor sok hozzászóló közül például a Védőnők Országos Egyesületének a képviselője egy nagyon pozitív beszédet mondott, kifejezte, hogy mennyire örül ennek az 1 százalékos lehetőségnek, de már akkor, tehát egy évvel ezelőtt, jó előre pontosan meg tudta ítélni, hogy nem fognak hozzájutni ehhez a pénzhez, mert már jó ideje nem tudnak úgy működni, hogy társadalombiztosítási járuléktartozást ne görgessenek maguk előtt.
A másik érv, amit a Pénzügyminisztérium részéről hallottam, az az, hogy ez a javaslat ronthatná az adózási morált, illetve a járulékfizetési hajlandóságot. Azt gondolom, ez téves állítás. Ennek a javaslatnak és a járulékfizetési hajlandóságnak nincs sok köze egymáshoz. Az élet termelte ki többek között a nagyon mostoha társadalmi szervezeti finanszírozási lehetőséget, valamint azt, hogy a nagyon magas járulékfizetési kulcsok miatt igen fontos társadalmi szervezetek csak adóssághalmozás útján tudnak egyelőre még felszínen maradni. És még egyszer mondom, ha ezektől a forintoktól is elesnek, akkor esetleg kétségessé válik a további működésük. Szeretném hangsúlyozni, olyan szervezetekről van szó, ahova sok száz, esetleg sok ezer állampolgár címezte az 1 százalékát, és esetleg sok százezer, illetve több millió forintot akar oda juttatni, és ez a pénz nem fog célba érni, ha ezt az általunk kezdeményezett módosító indítványt a Pénzügyminisztérium nem fogja támogatni.
(21.20)
De én őszintén bízom benne, hogy a holnapi bizottsági ülések előtt esetleg a Pénzügyminisztérium képviselője még meggondolja magát, és más végeredmény születik holnap a bizottsági üléseken.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me