DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Elérkeztünk a szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról, valamint a hegyközségekről szóló törvény szavazásához.
Mindenekelőtt ezúton fejezem ki köszönetemet a mezőgazdasági bizottság valamennyi tagjának, az Országgyűlés valamennyi pártjának konstruktív együttműködésükért, valamint külön meg kell hogy említsem a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát, akik konstruktív és segítőkész javaslataikkal ezt a törvénytervezetet végül is olyan formába öntötték, amely nemcsak a szakmai igényeket, nemcsak a törvény által megcélozott lehetőségeket fogja - azt hiszem, hosszú távon - leszabályozni, hanem kielégíti azoknak a termelőknek, forgalmazóknak az igényeit is, akiknek ez nemcsak megélhetés, hanem életforma is.
A két törvény tárgyalása és előterjesztése együttesen történt meg, hisz a szabályozás szoros összefüggésben áll egymással mind a forgalmazás, mind a hegyközségi szabályozás, a hegyközségi igazgatás terén. Azon javaslatokról, amelyeket konszenzusos úton az Országgyűlés elé terjesztettünk és elfogadásra javaslunk, részleteiben nem szólnék; azokat emelném ki, amelyek az európai uniós szabályozás érdekében olyan indítványként kerültek a Ház elé, amelyet a kormány a korábbi elképzelésekhez képest támogat. Ilyen a borvidékek felsorolása, valamint az a rész, amely a bor forgalmazásához és a bor előállításához szükséges igazolásokra, valamint az eredet és származás megjelölésére vonatkozik.
A részletes vitában is egy területen alakult ki éles ellentét, nyilvánvalóan nem az ellenzék és a kormánypártok között, hanem bizonyos képviselőcsoportok ez irányú felfogása megoszlott: mekkora legyen az a kötelező minimumterület, amely alatt az árutermelő szőlőtermesztőnek nem kell a bortörvény, illetve a hegyközségi törvény hatálya alá bejelentkeznie, illetve tevékenységét folytatnia. Az előterjesztés 500 négyzetméterben állapította meg ezt a határt, arra való tekintettel, hogy 500 négyzetméter fölött már nyilvánvalóan jelentkezik egy árutermelő magatartás, amely a szigorú szabályozások alapján az eredetmegjelölésnél, illetve a forgalmazásnál kötelezően a nyilvántartásba-vételt jelenti.
Az érvek megoszlottak. Egyesek azt állították, hogy számos olyan termelő van, aki 500 négyzetméternél nagyobb területen foglalkozik szőlőtermesztéssel. Nyilván az ő borforgalmazása sem mennyiségben, sem minőségben nem olyan, amely kibírná az esetleges kötelező hegyközségi tagságot, illetve azt a többletadminisztrációt, ami ezzel jár. A kormány ebben a tekintetben nem volt toleráns, és az Európai Unió szabályainak megfelelően változatlanul 500 négyzetméterben kívánja elfogadtatni azt a gazdálkodási egységet, amely alatt nem és amely fölött kötelező mind a hegyközségi tagság, mind pedig a bortörvény szabályai szerinti forgalmazási előírások betartása.
(18.10)
Nagy vitát váltott ki még a Házban az úgynevezett meghatározott termőhelyről származó minőségi bor kategóriájának kérdése. Nagyon fontos ez, kedves barátaim, mert amikor az interpellációk sorában - teljes joggal - halljuk, hogy mit teszünk a borhamisítás megfékezése érdekében, s milyen kommandós akciókat tervezünk még a jövőre nézve, akkor azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a borhamisítás nemcsak abból áll, hogy valaki olyan terméket állít elő, amely szőlőt soha életében nem látott, hanem előfordulhat egy enyhébb változata is, amely nem a megfelelő minőséget, nem a megfelelő kvalifikáltságot hozza... (Zaj.), ugyan szőlőből készült, esetleg asztali... Befejezem, kedveseim, befejezem, de nem szeretném, ha később, épp ennek a törvénynek a kapcsán lennének kérdések, mert még azt sem olvassuk el, ami a közlönyben megjelenik. Így legalább kénytelenek végighallgatni azokat a pontokat, amiket képviselői munkájukban hasznosíthatnak. (Taps. - Mozgás és zaj.)
A Kisgazdapárt is komolyan vette ezt a törvényt... (Derültség.), és módosító indítványaival támogatta, ezért úgy hiszem, nem véletlenül született meg az a megállapodás, ami 2002. január 1-jéig ad haladékot arra, hogy a bortermőhelyekről, a borvidékekről származó készítmények minden tekintetben megfeleljenek azoknak a minőségi követelményeknek, amelyeket az adott tájjellegű borokra kötelezően előírnak. Tehát a szőlőborok között is van különbség.
Ez nem utolsósorban azért is fontos, mert ennek az országnak 1 millió hektoliter exportbora van, amit a jelenlegi viszonyok mellett nagyon szép áron tudunk értékesíteni. Nem szeretnénk, ha az Egri Bikavér példáját kellene megélnünk: az egri polgármester fedezte fel - mert ismeri a saját borát -, hogy az, amit neki felszolgáltak egy elit fogadáson, az ugyan bor, szőlőből is készült, csak nem bikavér. Ha mi ennyire lazán kezelnénk ezeket a szabályokat a jövőre nézve, akkor 100-200 ezer ember, akinek ez az egyetlen megélhetési forrása, nemcsak a bevételétől esne el, hanem esetleg nekünk kellene keresni számukra új munkahelyeket - ezt csak zárójelben jegyeztem meg. (Taps az SZDSZ soraiban.)
A minőségvédelmi bírságnál számos képviselő hozta fel - teljes joggal -, hogy a tervezetben szereplő bírság felső határa túl alacsony. Az 1 millió forintos felső határ nem kellően visszatartó, nem kellően megtorló jellegű és nem kellően elrettentő. Ezt a kormány értékelte, és a módosító javaslatot befogadta, ami a bor forgalmi értékének tízszeresében állapítja meg a bírság felső határát, ami már komoly szankciót jelenthet.
Még két mondat a hegyközségi törvény kapcsán: volt olyan módosító indítvány, amely azt szerette volna elérni, hogy a hegyközségek és a terméktanácsi jogkörök váljanak szét. A kormány ebben a tervezetében azt célozta meg, hogy a hegyközségek speciálisan olyan szervezetek, amelyek a termelőt, a forgalmazót és a kereskedőt kényszeregyesítésbe fogják, így ha a terméktanácsi kritériumoknak megfelelnek, akkor ne sújtsuk a termelőket a kettős tagság fizetési kötelezettségével, ne tartsuk fenn a párhuzamosságokat, hanem mozduljunk el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által is támogatott szabályozási irányba - egy szervezet egyféle jogosítványokkal -, tiszta piaci viszonyokat teremtve. Ezt a pártok, illetve az Országgyűlés frakciói elfogadták, támogatják.
Mindezek előrebocsátásával - s ne haragudjanak, hogy hét kemény percet vettem el az önök életéből a szőlő és a hegyközségi törvény zárszavával -, úgy gondolom, megfelelő konszenzus után elfogadható ez a törvény. Ismételten megköszönve a parlamenti pártok és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának aktív közreműködését, kérem önöket, hogy a kormány által támogatott módosító indítványokkal együtt ezt a törvényt elfogadni szíveskedjenek.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me