DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Én úgy tudtam, hogy az első körös, illetve a mai napon felszólalásra jelentkezők végére értünk, ezért nyomtam meg a gombot. De ha nem így van, akkor elnézést kérek, hogy szeretnék most ezekhez a kérdésekhez hozzászólni.
Nem szeretnék védőbeszédet tartani, tisztelt Országgyűlés, az ágyszámcsökkentés mellett - bár tudnék -, és nem szeretném felsorolni azokat a kényszereket, amelyeket az ellenzéknek természetesen nem kell figyelembe vennie. A kormányt azonban mégiscsak kötik ezek a kényszerek.
Természetesen nagyon sok mindent elfogadunk az Állami Számvevőszék véleményéből, és elfogadom Kis Gyula képviselőtársam szavait is, amit a vagyongazdálkodással kapcsolatban vagy az ellenőrzés problémáival kapcsolatban említett. Azonban engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy röviden felvessek néhány gondolatot.
Torgyán József képviselő úr egy számomra rendkívül rejtélyes javaslatot tett, mert én el nem tudom képzelni, hogy hogyan lehetne 10-25 százalékos járulékcsökkentés mellett változatlanul, változatlan kapacitással üzemeltetni, fenntartani a magyar egészségügyet. (Dr. Pusztai Erzsébet: Meg kell szüntetni!) Ezt a javaslatot a frakcióvezető úr többször bejelentette, elmondta, de hogy tulajdonképpen ezt hogyan lehetne végrehajtani, számomra mai napig rejtély maradt.
Engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy röviden kitérjek Selmeczi Gabriella képviselő asszony szavaira is. Sajnos, azt kell mondanom, hogy a Fidesz szokásai szerint egyfajta kampánybeszédre, korai kampánybeszédre került sor, ahol a személyeskedő, hamis állításoktól kezdve az önellentmondásokig sok mindent megfigyelhettünk. Mert mi másról lenne szó akkor, amikor a képviselő asszony egyrészt számon kér egy állítólagosan elmaradt 5 milliárd forint értékű nyugdíjemelést 1996-ról, miközben a törvény azt mondja, hogy a nyugdíjakat az előző évi átlagos keresetnövekedés ütemében kell emelni, és mondta 1996-ban is? Én azt gondolom, hogyha az akkori, most visszaidézett Fidesz-javaslatot végrehajtottuk volna, aszerint cselekedtünk volna, akkor most valószínűleg ez lett volna a baj.
A képviselő asszony az egészségügyi reform hiányát emlegette, de azt nem tudtuk meg, hogy mit is gondol tulajdonképpen a képviselő asszony és a Fidesz-Magyar Polgári Párt erről a reformról. Mert, ha jól értem a szavait, akkor a gyógyszerek árát 1996-ban tulajdonképpen be kellett volna fagyasztanunk, a nyomott egészségügyi bérekhez nem lett volna szabad hozzányúlnunk, azon túlmenően egyetlen kórházi osztályt nem lett volna szabad megszüntetni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én csak azt szeretném megkérdezni önöktől, hogy az államháztartási újraelosztás - vagy egyszerűbben: a közterhek csökkentésének - vágyott, igényelt, megkövetelt szándéka mellett különösképpen lehet-e, szabad-e felelős kormánynak párhuzamosságokat, pazarlást vagy lobbyérdekeket patronálni az egészségügyben is. Vagy szabad-e azt tűrni, hogy a valóságos szükségletek és az ellátás szerkezete köszönő viszonyban ne legyen egymással, mint ahogy, sajnos, elődeink hosszú időszakokra visszamenően ezt eltűrték. És ha a kormány mégis abba a helyzetbe kerül, hogy ezekhez az elkerülhetetlen intézkedésekhez hozzálásson, akkor aztán minden, csak éppen nem úriember: rombol, és szociálisan érzéketlen.
Én nagyon sajnálom, tisztelt képviselőtársaim, hogy az ellenzéki felszólalók túlnyomó többsége nem igazán adott tanácsokat - azon túlmenően, hogy Kasszandra-jóslatokat ismételt meg, elmondta, hogy mit nem lett volna szabad megcsinálni. Természetesen tudjuk, hogy a cselekvés felelőssége, ódiuma is a kormányé.
Köszönöm a figyelmet. (Dr. Pusztai Erzsébet: És kit fognak felelősségre vonni? - Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me