DR. NYIKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. NYIKOS LÁSZLÓ
DR. NYIKOS LÁSZLÓ, az Állami Számvevőszék alelnöke: Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Véleményével az Állami Számvevőszék ahhoz kíván hozzájárulni, hogy kellő időben megszülethessen a társadalombiztosítási alapok jövő évi költségvetése, és emellett - ami talán még fontosabb - reális előirányzatokat hagyhasson jóvá az Országgyűlés.
Véleményünket a törvényjavaslat pénzügyi megalapozottságáról akár egy mondatban is össze lehetne foglalni: nincs új a nap alatt. Ismétlődnek a régi gondok anélkül, hogy megnyugtató megoldásukra meggyőző javaslatokat láthatnánk.
Miért kell ezt a maliciózus összefoglalót az elején elmondani? Eltér a költségvetési törvényjavaslat az önkormányzatok által elfogadott változattól. Ez természetesen nem baj, ez természetes is lehet. A baj az, hogy a kormány nem indokolja meg, vagy nem indokolja meg eléggé részletesen és meggyőzően azt, miért térnek el az egyes bevételi és kiadási tételek az önkormányzati prognózisoktól.
Nem indokolja, pedig erre a törvény is kötelezi. Az államháztartási törvény ez év január 1-jétől érvényes 85/A. §-a kimondja azt, hogy az Országgyűlést tájékoztatni kell az esetleges eltérés okairól. Nyilvánvalóan sokkal kisebb véleménykülönbség lehetne az Állami Számvevőszék és a pénzügyi kormányzat, a népjóléti kormányzat között akkor, ha ezeknek a differenciáknak a szakmai indokait is tartalmazta volna, tartalmazná a törvényjavaslat vagy annak melléklete.
(11.00)
Minden terv és minden költségvetés támaszkodik a bázisadatokra, és az önkormányzatok - mint ismeretes - alacsonyabb bázisból indultak ki, mint a kormány. Mérsékeltebb járulékbevételekkel és jelentősebb költségvetési megtérítéssel számolnak 1997-re vonatkozólag, mint a kormány. A különbségeket a vagyonértékesítés forszírozásával mérsékelni - amiről Akar államtitkár úr említést tett - a mi meglátásunk szerint enyhén szólva is vitatható megoldás. Nemcsak azért, mert nincs törvény a tb-alapok vagyonának rendeltetéséről, hanem azért, mert vagyonfelélésre késztet, erre készteti a biztosítási önkormányzatokat, különösképpen a Nyugdíjbiztosítási Alapra vonatkozólag. Ezért mi azt mondjuk, hogy - akármennyire is feszített a központi költségvetés előirányzott hiánya - a központi költségvetés terhére úgymond a támogatások megemelésével kellene biztosítani a Nyugdíjbiztosítási Alap pénzügyi egyensúlyát.
Hasonlóképpen eltér a véleményünk a pénzügyi kormányzatétól, az Akar úr expozéjában mondottaktól a gyógyszerek árának támogatásával kapcsolatban is. Igaz, hogy ezen a téren a korábbi évekhez képest nőttek a támogatási összegek, azonban a mi számunkra rendelkezésre álló adatok, prognózisok és az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, azt sugallják, hogy mintegy 7-8 milliárd forintnyi különbség van a tervezett és a szerintünk reálisan indokolt támogatások között. Reményt nyújt természetesen az az itt hallott információ, amit nekünk nem volt módunk figyelembe venni, miszerint a gyógyszergyártókkal folytatott kormányzati tárgyalások ezt a feszültséget 1998-ban enyhíthetik.
Véleménykülönbség van az Állami Számvevőszék és a kormány között azon a téren is, hogy a mi megítélésünk szerint a kormány túlzott várakozásokat fűz a behajtási tevékenység eredményességéhez. Jelenleg többféle ösztönzési rendszer is működik egyidejűleg, és mi ezt a gyakorlatot szakmailag vitathatónak, indokolatlannak vagy indokolhatatlannak tartjuk, de talán még fontosabb arra felhívni a figyelmet, hogy morálisan veszélyesnek tartjuk. A közelmúltban napvilágot láttak bizonyos sajtóértesülések olyan információkra vonatkozólag, amelyek nyomán a jövő esztendőben szándékunkban áll e téren további vizsgálatokat végezni. Nagyon veszélyes az az ösztönzési gyakorlat, ami visszaélésekre csábíthatja az ezzel foglalkozó tisztviselőket.
Ezért mi azt javasoljuk, hogy a jelenlegi időszakban érvényes ösztönzési rendszert felül kell vizsgálni egységes elvek, a következetes szabályozás és az ellenőrzés igényével. Tisztázni kell az évek során felhalmozódott, mintegy 230 milliárd forintra tehető adósságállomány valós mértékét, és szakmailag világos és egyértelmű megoldást kell keresni ennek a kezelésére. Ebben nemcsak politikai döntést, nemcsak pénzügyi döntést kell hozni, hanem a könyvvizsgálónak és, azt gondolom, az Állami Számvevőszéknek is közre kell működnie. A magunk részéről ezt természetesen fölajánljuk, mint eddig is tettük.
Tegnap a társadalombiztosítási alapok '96. évi zárszámadásával kapcsolatban említést tettem a könyvvizsgálat fontosságáról. Most arra hívom fel a figyelmet, hogy a könyvvizsgálat költségeit nem szerencsés a világbanki kölcsönből finanszírozni, hanem a működési költségvetésnek kellene ezt fedeznie. Ezt kívánja a könyvvizsgáló függetlensége és egy független könyvvizsgálótól elvárható szakmai teljesítés, és nem utolsósorban ezt írja elő az államháztartási törvény is, tehát a törvényességi szempont is ezt mondatja velünk.
Tisztelt Országgyűlés! A költségvetés-készítés, a tervezés a bizonytalanságot igyekszik mérsékelni. Ha nem lenne bizonytalanság, talán tervezni sem kellene, elég lenne pusztán csak számolni. Ahhoz, hogy a társadalombiztosítási alapok 1998-ban reális költségvetés alapján működhessenek, a törvényjavaslat korrigálásra szorul. Az Állami Számvevőszék ehhez nemcsak a véleményével, hanem több mint egy tucat javaslatával is hozzá kíván járulni. Örülök annak, amit Akar úr ez ügyben expozéjában mondott, hogy tudniillik a kormány áttekinti a Számvevőszék javaslatait, és igyekszik ezeket a törvényalkotás során realizálni. Ezeknek a javaslatoknak a további tanulmányozását és elfogadását javasolom a tisztelt Országgyűlésnek és a népjóléti, pénzügyi kormányzatnak egyaránt.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me