DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET, a szociális és egészségügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottság többségi előadója után szinte azt mondhatnám, hogy mi az általa elmondottakért és mindazért nem tartottunk általános vitára alkalmasnak, amit ő elmondott, és mindazért, mert nem bízunk abban, hogy ezek után sokkal jobb döntések fognak születni.
Amiket a többségi előadó elmondott, azok véleményünk szerint is nagyon súlyos problémák - éppen erre szándékoztam kitérni -, különösen akkor, ha az ember folyamatában nézi az eseményeket, folyamatában nézi azt, hogy éppen most tárgyaljuk a '96. év költségvetési zárszámadását, ahol a tervezés 17 milliárdos hiányról szólt, majd 68 milliárdos lett.
Mi világosan látjuk, hogy persze a társadalombiztosítás költségvetésének a tervezése mindig tartalmaz bizonytalanságokat, hiszen nem minden kiadási tétel tervezhető pontosan de azért azt gondoljuk, hogy a hiány háromszorosa kicsit túl van a hibahatáron. Egyértelműen az a véleményünk, hogy ez nem véletlenszerű. Nem lehet igaz, hogy a Pénzügyminisztériumnak ennyire nincs fogalma arról, hogy a tervei milyen eredménnyel járnak. Nem tudjuk elhinni, hogy a Pénzügyminisztérium szakértői ennyire ne tudnának számolni; ennyire ne ismernék a társadalombiztosítás adatait, a bérviszonyokat; ennyire ne ismernék a járulékkövetkezményeket; hogy egyszerű tudatlanságból terjeszt be ilyen hatalmas eltéréseket. Az a véleményünk, hogy ez egy koncepció következménye, így lehet a legegyszerűbben az államháztartási hiányokat odatolni, odadugni, ahol aztán majd lehet azt mondani, hogy itt, kérem, a biztosítási önkormányzatok, az egészségügyi intézmények stb. rossz gazdálkodásnak következménye ez a nagy hiány.
Elmondtuk több alkalommal, hogy milyen súlyos felelőtlenségnek tartjuk a kormány ezen viselkedését. Elmondtuk több alkalommal, ha így folytatja, mire észreveszi a valódi következményeket, addigra már a lakosság egészségi állapotában, a betegek kezelésében statisztikailag is kimutathatóvá válnak a súlyos következmények, és ez véleményünk szerint megengedhetetlen.
1997-re ugyanilyen tervezési hibákkal számolhatunk. Már a költségvetés parlamenti megszavazása pillanatban is elmondtuk, hogy ez a költségvetés nem érvényes, már január végén látható volt. Most abba a helyzetbe került a parlament, hogy akkor kezdte el tárgyalni az 1998. évi költségvetés elénk nyújtott tervét, amikor a parlament még nem fogadta el a '97. évi pótköltségvetést, amelyben természetesen a hiány messze meghaladta a Pénzügyminisztérium által tervezettet, és valami csoda folytán itt is elsősorban az önkormányzatok által tervezett összegek valósultak meg.
Az Állami Számvevőszék képviselője is elmondta, hogy nem indokolja meg a Pénzügyminisztérium, hogy az önkormányzatok általi tervtől való eltérést miért teszi, milyen számításokra alapozza, mi ennek az alapvető oka. Nos, a Pénzügyminisztérium évek óta nem indokolja meg ezt az eltérést. Ahogy nem indokolta meg például azt sem, hogy bár világosan látható volt a '97. évi egészségbiztosítási hiány alakulása, a Pénzügyminisztérium mégis harmincmilliárdos hiányról nyújtott be pótköltségvetést, majd a pótköltségvetés tárgyalása során kellett ezt tovább módosítani. Tehát valami csoda folytán mégis csak az Egészségbiztosítási Önkormányzat látta jobban a helyzetet. Ez itt az óriási probléma. A Pénzügyminisztérium rendre nem mondja el, hogy mire alapozza azt a különbséget, ami az önkormányzatokhoz képest az ő terveiben kialakul, majd utóbb kiderül - és most már évek óta ismételten is kiderül -, hogy sokkal pontosabb az Egészségbiztosítási és a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat tervezése, mint a Pénzügyminisztériumé. S akkor megint fel lehet vetni azt a kérdést, hogy vajon a Pénzügyminisztérium tudatosan tervezi így, vagy ennyire nem tudnak számolni a Pénzügyminisztérium szakemberei.
Tekintettel arra, hogy sem a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat, sem az Egészségbiztosítási Önkormányzat nem tud egyetérteni a kormány előterjesztésével; tekintettel arra, hogy alapvető számokban markáns különbség van a két előterjesztés és a két koncepció között, nekünk az a véleményünk, hogy folytatódni fog a korábbi tendencia és a Pénzügyminisztérium terveivel ellentétben a nyugdíj- és egészségbiztosítási önkormányzat tervei és koncepciói fognak megvalósulni, és jövőre kezdhetjük elölről a pótköltségvetés tárgyalását. Ezt a gyakorlatot pedig elfogadhatatlannak tartjuk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me