DR. SCHWARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHWARCZ TIBOR
DR. SCHWARCZ TIBOR, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A szociális és egészségügyi bizottság 1997. november 5-én megtárgyalta a fenti törvényjavaslatot, és 8:4 arányban általános vitára alkalmasnak találta. A szavazati arányból nem derül ki, hogy mi, kormánypárti képviselők csupán azért tartottuk hosszas vita után általános vitára alkalmasnak ezen törvényjavaslatot, mert bízunk abban, hogy a központi költségvetés tárgyalása során módosító javaslatokkal sikerül forrásokat irányítani ebbe a társadalombiztosítási költségvetésbe, mert ellenkező esetben sok helyen ezen költségvetés számai nem tarthatók, irreálisak, és sem az egészségügy, sem a nyugdíjágazat zavartalan működését nem teszik lehetővé.
Az idén már szeretnénk elkerülni azt a helyzetet, hogy ezen törvényjavaslat elfogadása esetén már eleve benne legyen a pótköltségvetés szükségessége is.
Másrészt a beterjesztésnek volt egy apró szépséghibája, éspedig az, hogy az ÁSZ véleményét csak szóban hallottuk. Mi elnéztük ugyan ezt az apró, formai hibát, azóta már ismerjük az ÁSZ véleményét írásban is. A bizottsági vita során elhangzottakból a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat elnökét szeretném idézni:
"Látszólag úgy tűnik, hogy a nyugdíjbiztosítás és a Pénzügyminisztérium között teljes konszenzuson nyugvó költségvetés került benyújtásra. A nyugdíjbiztosítási ágnak a jövő évben a reformmal szembe kell néznie, és a reformnak az összes kiszámíthatatlan következményével is valamilyen módon azonosulni kell. Tény és való, hogy a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat és a PM között nagyon hosszas vita után kialakult egy megállapodás. A megállapodásnak egyébként pontosan az volt az értelme és lényege, hogy miután minden tételsornál alapvetően eltért a véleményünk a PM által beállított tételektől, ezért próbáltunk egy olyan megállapodást kötni, amelynek segítségével ezek az abszolút eltérő megítélések és álláspontok az alap számára, a pénzügyi egyensúly számára kezelhetőkké válnak. A Nyugdíjbiztosítási Alap a beterjesztett törvényjavaslat egyetlen tételével szakmailag nem tud azonosulni."
(11.20)
Itt elsősorban a bázis kérdése, a rokkantnyugdíj megosztása, a kötelező vagyonfelélés kérdései, az év közben várható további, a 19 százalékos emelésen felüli nyugdíjemelés kérdése is elhangzott elsősorban a kérdés finanszírozási vetületében, magyarul, a szükségessé váló második nyugdíj emelésére ebben a költségvetési tervezetben nincs fedezet. Rengeteg a bizonytalansági tényező az új nyugdíjreform bevezetésével. Az átlépőknek a költségvetésre gyakorolt hatásai nem ismertek. Ezek a kérdések mind-mind a tervezett nullszaldót veszélyeztetik, és előrevetítenek az ÁSZ szerint is egy bizonyos nagyságrendű hiányt.
A benyújtott törvénytervezet aggályos az egészségbiztosítás vonatkozásában is, mivel kísértetiesen ismétlődnek az elmúlt években lejátszódó történések, miszerint van az önkormányzatnak egy A és egy B variációja - habár az utóbbi már okafogyottá vált -, és van a Pénzügyminisztérium variációja. A két változat között igen lényeges eltérés mutatkozik. Eleve számított az egészségügyi alap a járulékfizetésre nem kötelezettek után a költségvetésben megfizetendő összegre, ami 49,5 milliárdot tesz ki.
A kiadási oldalon is lényeges különbség mutatkozik a két költségvetési tervezet, főleg a gyógyító-megelőző kassza között. Ez az összeg 11,5 milliárd forintot tesz ki. Ez tartalmazza a szakszervezetekkel megállapodott 16%-os bérnövekményt is. De itt az egészségi alap variációjában mint fejlesztésre szánt összeg szerepel, míg a Pénzügyminisztérium variációjában a dologi automatizmus csupán 10,5 százalékos. Ez a kasszapénz 296 milliárdos összegével, annak ellenére, hogy 30 milliárddal több, mint a tavalyi, nem a reálértéktartásra ad alkalmat, mint azt a MOK képviselője fogalmazta meg, hanem a reálhiányt tartja meg. Valóban, ez a 10,5 százalékos dologi automatizmus nem követi az inflációt, tehát régi módon tovább folytatódik a forráskivonás az ágazatból, és csak ismételni tudom, ismerve az ágazatban dolgozó intézmények nehéz anyagi helyzetét, csak azért tartottuk általános vitára alkalmasnak ezt a javaslatot, mert bízunk abban, hogy további forrásokat tudunk az egészségügybe átcsoportosítani a nagy költségvetésből.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me