DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS, a számvevőszéki bizottság kisebbségi véleményének előadója: Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek a törvényjavaslatnak a tárgyalásakor a déja vu érzése fogott el a számvevőszéki bizottságban. Évek óta ugyanis mindig ugyanazokat a visszatérő problémákat tapasztaljuk a társadalombiztosítási alapok költségvetésének a tárgyalásakor. A kormány javaslata eltér az alapokétól, az alapok azt mondják, hogy jóval kevesebb lesz a bevétel, mint amennyit a kormány előírat számukra, jóval több lesz a kiadás. A kormány határozottan ragaszkodik hozzá, hogy ezek a számok jók és tarthatók. S ezt követően idáig minden évben bekövetkezik az, hogy mégiscsak a pénztáraknak volt igazuk, vagy azoknak a szakembereknek, akik azt mondták, hogy a bevételek nem fognak teljesülni, a kiadások pedig sokkal magasabbak lesznek; és az Országgyűlés minden évben kénytelen volt pótköltségvetést alkotni.
A számvevőszéki bizottság - súlyánál fogva a kisebbség - úgy gondolta, hogy jelezni kell a kormánynak, itt a politikai felelősség kérdése már nem merülhet föl, szakmailag kell nemet mondani ennek a törvényjavaslatnak az általános vitára alkalmasságára. Így lehet egyes-egyedül képviselőknek érzékeltetniük azt, hogy nincsenek megelégedve azzal a kormányzati pénzügyi tevékenységgel, amellyel a kormány az alapok költségvetésével foglalkozik.
Meg kell köszönnöm a számvevőszéki bizottság kisebbségi véleménye előadójaként a Számvevőszéknek azt a nagyon alapos munkát, amellyel átnézte ezt a költségvetési törvényjavaslatot. Igen nagy sajnálattal kellett tapasztalni, hogy a kormány nem adott számot arról, hogy mi az indoka annak, mi a lényeges indoka annak, hogy az önkormányzatok által beterjesztett javaslattól eltér a kormánynak a javaslata.
A számvevőszéki bizottság évek óta vitatkozik arról, hogy indokolt-e a két, jellegében eltérő alap költségvetéséről egy törvényjavaslatban való döntés. Sokkal megfontoltabbnak és alaposabbnak tartanák a számvevőszéki bizottságban, hogyha az alapok költségvetéséről külön-külön törvényjavaslatot terjesztene be az Országgyűlés, és külön-külön kellene erről vitatkozni.
Ennek a törvényjavaslatnak igen komoly hiányossága a vagyongazdálkodással kapcsolatos ködösítés. Azért használom ezt a szót, igen tisztelt képviselőtársaim, mert ha a kormány s a kormánytöbbség rákényszeríti az önkormányzatokat a vagyon felélésére, akkor ez egy olyan rövid távú vagyongazdálkodást jelent, amelynek a végső eredménye igen hamar be fog következni. A vagyonfelélés után nem lesz miből gazdálkodni az önkormányzatoknak, és akkor igen nehéz lesz sok-sok millió magyar állampolgár elé odaállni, hogy eddig tartott a vagyon, ettől fogva be kell szüntetni az alapoknak a különféle kifizetéseket.
A behajtási rendszer teljes felülvizsgálatára tesz az Állami Számvevőszék javaslatot. El kell gondolkodnunk azon, igen tisztelt képviselőtársaim, hogy ha a behajtás eredményességétől várja a kormány, hogy részben a bevételek teljesülni fognak, akkor mi az indoka annak, hogy az Állami Számvevőszék, a Magyar Országgyűlés legfőbb gazdasági, pénzügyi tanácsadó szerve azt a javaslatot terjeszti elő, hogy teljes egészében át kell vizsgálni a behajtási rendszert. Úgy tűnik, hogy akkor a behajtási rendszerrel problémák vannak.
A nyugdíjemelésről vagyok kénytelen néhány mondatot még szólni. 21,5 százalék a nettó keresetnövekedés. Ehhez képest a nyugdíjak csak 19 százalékkal fognak emelkedni, mert 2,5 százalék az özvegyi nyugdíjak rendezésére szolgál.
A Magyar Demokrata Fórum - amelyet én képviselek a számvevőszéki bizottságban - határozott álláspontja, hogy ezzel megrövidítik a nyugdíjasokat, azokat a nyugdíjasokat, akiknek egyébként többet kellene kapni nyugdíjemelésként; ezért mi azt támogatjuk, hogy 22 százalék legyen a nyugdíjemelés, és ezenfelül legyen mód és lehetőség az özvegyi nyugdíjaknak a rendezésére.
Igen fontos még foglalkozni azzal a számvevőszéki megállapítással, hogy a 230 milliárd forintos, idáig be nem hajtott adósságállomány áttekintésére sort kell keríteni. Ez olyan milliárd, olyan hatalmas összeg, amelyet éveken keresztül görgetnek maguk előtt az alapok, és ha az Országgyűlés nem komolyan fog ezzel a kérdéssel foglalkozni, akkor ugyanúgy, mint az eddigi években, pótköltségvetés benyújtására fog sor kerülni.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me