FRANCZ REZSŐ

Full text search

FRANCZ REZSŐ
FRANCZ REZSŐ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A költségvetési és pénzügyi bizottság 1997. november 5-én tűzte napirendjére a T/4921. számú, a társadalombiztosítás '98. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságának vitáját.
Az Állami Számvevőszék írásos véleménye nem állt rendelkezésünkre, de bizottságunk egy tartózkodás mellett támogatta, hogy az ÁSZ-jelentés szóbeli ismertetése figyelembevételével alakítsuk ki véleményünket az általános vitára való alkalmasság tekintetében. A törvényjavaslat bizottsági véleményezésének késedelme jelentősen hátráltatta volna az általános vita elkezdését, nagy valószínűséggel lehetetlenné téve ezzel e fontos törvény ez évi elfogadását.
A társadalombiztosítási alapok 1998. évi költségvetése a kormány által elfogadott költségvetési irányelven alapul, ennek megfelelően a kiadások közül elsőbbséget élvez az 1998. évi nyugdíjemelés fedezetének biztosítása, 21,6 százalékos nyugdíjkiadás-növeléssel számol a költségvetés ezen a soron. Hasonló mértékű előirányzat-növekedésre van lehetőség a pénzbeli ellátások többségénél, hiszen ezek az előző évi jövedelem arányában kerülnek megállapításra.
A törvényjavaslat kisebb mértékű, reálértékben is megjelenő kiadásnövekedésre ad módot. 11 százalékkal tervezi növelni a gyógyszertámogatásokat és a gyógyászati segédeszközök kiadásait. A törvényjavaslat nem tartalmaz jelentős járulékrendszerbeli változásokat, az egészségügyi járulék volumenének 16,6 százalékos növekedésével számol, ami a járulékköteles keresetek növekedéséből adódik. A költségvetési javaslat 17 milliárd forint hiánnyal számol. A nyugdíjtörvényből adódó és vállalt garanciáknak megfelelően 20 milliárd forint állami költségvetési támogatás jelenik meg a társadalombiztosítás bevételi oldalán, és 8 milliárd forint a gyed után fizetendő nyugdíjjárulék előirányzata.
A már elhangzott, figyelemre méltó kiadási előirányzatok növekedése mellett a vérellátás, a mentés és egyes, nagy kiadással járó beavatkozások az állami költségvetésből kerülnének finanszírozásra. Ennek ellenére hangzottak el aggályos vélemények a törvényjavaslat tervezett megvalósulására vonatkozóan. A kiadási oldalon kevésbé, inkább a bevételek oldalán, ezen belül a tervezett 52 milliárd forintos hátralék behajthatóságát illetően hangzottak el kételyek.
Tisztelt Ház! Kétségkívül nehéz korrekt módon megítélni, hogy kellő erőfeszítéseket tesz-e a társadalombiztosítás a hátralékok következetes beszedésében, hogy ne legyen folyamatosan hátrányban a lehetőségeihez képest.
(11.10)
Mennyire teszi kényelmessé őket az a biztonságtudat, hogy az elmaradt bevételeket majd pótolja, pótolni köteles az állami költségvetés? Átalakuló társadalmunkban a társadalombiztosításnak ugyan önkormányzata már van, de nem tudta magát teljesen függetleníteni az állami költségvetéstől. A helyzet mindnyájunk számára érthető, ugyanakkor elvárható, hogy a hátralékok halmazából lehessen elkülöníteni megbízható módon a behajtható tőketartozásokat és a tartozások kamatait.
A jövő év végére le kellene tisztázni, hogy a számon tartott követelésállományok közül mennyi a behajtható. Felesleges ezt maga előtt tolni, és különféle bizonytalan prognózisokba bocsátkozni minden évben. Stabilizálódó gazdaságunkban nem szabad megtűrni, hogy az ügyeskedők a járulékok késedelmes fizetéséből húzzanak hasznot, majd kedvező alkupozícióba kerüljenek a becsületesen fizető munkaadókkal szemben.
A csődtörvény módosításakor a társadalombiztosítás a korábbinál kedvezőbb pozícióba került, konzekvensen érvényesíteni is kell a hátralékok beszedésére kapott lehetőségeit. Ellenkező esetben ez arra ösztönzi a járulékfizetésre kötelezetteket, hogy húzzák az időt, majd csak - újabb és újabb fizetési időpontok kialkudozásával - tartozásuk a lehető legkisebb szankcióval megúszható legyen.
Ezeknek a kérdéseknek a tisztázására természetesen a törvényjavaslat részletes vitájában lesz mód. A vita halasztása nem oldaná meg a problémákat, épp ellenkezőleg, mielőbb a tisztelt Ház elé kellett kerülnie a társadalombiztosítás 1998. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatnak.
Végül is bizottságunk 15 igen, 3 nem szavazattal a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me