DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem tartom magam naiv álmodozónak, ezért nem ért váratlanul, hogy a bizottságok lelkesen, egyharmadot meghaladóan, kétharmad részben elutasították a módosító javaslatot. Még az sem számít meglepetésnek, hogy a bizottság tagjai - ahogy a francia szépen mondja - nem tekintették livre de chevet-nek, az ágy fejéhez tett kedvenc könyvüknek az Alkotmánybíróság határozatainak több kötetét.
Az viszont már meghökkentő meglepetés, hogy legalább az adott ügyre vonatkozó alkotmánybírósági határozatot nem olvasták el. Mert ha elolvasták volna, akkor abból egyértelmű, hogy nem az egyházi tulajdonba adás törvényes megtiltása alkotmányos. Ha az nem alkotmányos, akkor alkotmányellenes a megtiltás, ebből nyilván következik.
(Az elnöki széket dr. Kóródi Mária, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Most miért kell egy kockázatot felvállalni, hogy alkotmányellenes legyen egy törvénynek a rendelkezése a tiltással, amikor egyszer az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a jelenleg érvényben levő törvény teljes garanciát biztosít arra, amit ez a 2. § el akar érni? Tehát akkor most az Alkotmánybírósághoz kell menni? Nem tudom, hogy miért akarja az Országgyűlés az alkotmányellenes törvények számát növelni. Valamilyen statisztikai megszállottság él bennük? Mennél több alkotmánysértő törvényt hozni, akkor jó lesz a bizonyítvány?
A módosító javaslatot előterjesztőknek nyilvánvalóan két lehetőségük van. Egyszer szavazást kérni a bizottság egyharmada által sem támogatott módosító javaslatokról, és ha mégse megy át a módosító javaslat, akkor már csak egy út vezet az Alkotmánybírósághoz. És ha az Alkotmánybíróságban megvan a következetesség, akkor nyilván megint azt fogja mondani, hogy nem alkotmányos a tiltás.
Akkor mi következik ebből? Születik egy alkotmányellenes törvény. Ezért fogom kérni a szavazást erről a módosító javaslatról, s fogom kérni - itt már csak a jelenlevőket tudom kérni -, hogy támogassák a módosító indítványt azért, mert ezzel tudjuk elkerülni, hogy egy alkotmányellenes törvény szülessék. Köszönöm a figyelmet. (Sasvári Szilárd tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me