DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (Fidesz): Csak erre a felszólalásra, röviden; úgy szól az alkotmánybírósági határozat, hogy "az egyház részére történő ingatlanátadások". Ha a törvényt betartják, nem sértik az egyházi iskolát elutasító szülők és gyermekek vallásszabadsághoz és lelkiismereti szabadsághoz való jogát. Valóban messzemenően biztosítani kell azoknak a jogát, akik nem egyházi iskolába akarják járatni a gyereküket. (Dr. Avarkeszi Dezső: De akkor mi a baj ezzel?) De ezt a törvény biztosítja, ezt mondja az Alkotmánybíróság; a jelenleg érvényben levő törvény biztosítja.
A másik pedig, szó szerint idéztem az Alkotmánybíróság határozatát: a törvényi megtiltás nem alkotmányos. Hát akkor ezt hogyan lehet érteni? Magyar nyelven van írva: nem alkotmányos a törvényi tiltás. Azért, mert a törvényi tiltás a lelkiismereti és vallásszabadságba ütközik. Ez nem lehet törvényes, nem lehet alkotmányos. Ha ez úgy szólna, ha átvette volna a 2. § legalább az Alkotmánybíróság határozatát, akkor egyszerű megoldás lett volna, de egy egyszerű tiltást vezetett be.
Ha azt mondta volna, hogy nem adható át akkor, ha nem biztosítja jelentős érdeksérelem nélkül a nem vallásos szülők iskolaválasztási jogát, akkor ez elfogadható lett volna. Ez beépült volna az alkotmánybírósági határozatba. De ezzel ellentétes épült be, a nem alkotmányos megoldás épült be. Semmi baj nem lett volna, ha az Alkotmánybíróság döntésének szövege kerül be a 2. § helyébe, ami úgy kezdődik, hogy "nem adható át akkor, ha...". De itt azt mondja, hogy nem adható át. (Bauer Tamás: Nem adható át, ha...) Tehát ez az alkotmánysértő benne.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me