DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Mivel a járadékkal kapcsolatos kifogásokat már kifejtettük az általános vitában és én magam az általános finanszírozási törvényjavaslat kapcsán, ezért itt csak arra szorítkozom, hogy mit javasolunk a helyébe, ugyanis ennek a helye az ingatlantörvényben van, nem az egyház-finanszírozási törvényben. Álláspontunk szerint ugyanis nem szabad a két ügyet összekapcsolni, ráadásul olyan módon, hogy az ingatlanrendezési törvényre ráépíteni az egyház-finanszírozást.
Mi természetesen azt javasoljuk, tisztelt Ház, hogy maradjon el minden olyan rendelkezés ebből a törvényjavaslatból, amely a járadékra vonatkozik, és ehelyett a törvényjavaslat módosítsa az ingatlantörvény 2. § (4) bekezdésének b) pontját, és az alábbi szöveget léptesse a helyébe: "az egyház által igényelt ingatlan helyett a vele történt megállapodás alapján - s most jönne az új b) pont - az egyház részére ingatlanvásárlásra, épület létesítésére, illetve a már átadott ingatlanok felújítására, karbantartására pénzbeli kártalanítást is lehet adni a kártalanításra juttatott pénzügyi fedezet által lehetővé tett ütemezésben". Ennyi lenne a módosítás.
Ez a módosítás, tisztelt képviselőtársaim, a járadék intézményével szemben nyújt alternatívát, megnyitja a hatályos törvényben csak kivételes lehetőségként szereplő pénzbeli kiváltás lehetőségét, és a jelenlegi pénzfelhasználási célokat is kibővíti az ingatlanfelújítással és -karbantartással. Az így rendelkezésre bocsátott összeg tekintetében hangsúlyozni kell azt, hogy fenntartja ez a módszer a funkcionalitás elvét, mert továbbra is célhoz kötött és véges lenne az összeg, ahogy erről már szóltam az előzőekben. Folyósítása tehát a visszaadásra nem kerülő ingatlanok értékének erejéig tart. Természetesen azt nem vitatom, hogy ezek az értékek időarányosan növekednek nyilván a pénzromlásnak megfelelő mértékben. A pénzfolyósítás akár egy összegben, akár részletekben is megtörténhetne, attól függően, hogy mit tesz lehetővé a kártalanításra előirányzott pénzügyi fedezet.
Hangsúlyozom, hogy ezzel mi az ingatlantörvény rugalmasabb végrehajtását tennénk lehetővé; tehát lehetővé lehet tenni a rugalmasabb végrehajtást a járadék intézményének bevezetése nélkül is. Ezáltal szélesebb lehetőség nyílna a pénzbeli kiváltásra, ami elősegíthetné, hogy az ingatlanrendezésnek ne feltétlenül a régi épület adjon irányt, hanem a megváltozott realitások miatt helyette más épülethez is hozzájuthasson az érintett egyház, ha a helyi viszonyok alapján ez mind neki, mind az önkormányzatnak optimálisabb.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me