DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Azt hiszem, hogy Sasvári képviselő úr és Isépy képviselő úr két külön malomban őröl. Én Isépy képviselő úrnak arra az érvére válaszoltam, amely szerint a kormány által benyújtott javaslat alkotmányellenes.
Én azt mondtam, hogy nem alkotmányellenes, mert hiszen ha az volna, akkor nyilván az ellentéte volna alkotmányos, márpedig az ellentéte - amikor azt mondja, hogy függetlenül mások világnézeti és vallásszabadsághoz való jogától lehet valamit csinálni -, nyilvánvaló, hogy ez az ellentétes.
Sasvári képviselő úr és most másodjára Isépy képviselő úr is amellett érvelt, hogy nem a kormány javaslata alkotmányellenes, hanem az eredeti javaslat alkotmányos. Ez természetesen így igaz, az Alkotmánybíróság kimondta róla, hogy alkotmányos. Abból azonban, hogy egy jogszabályhely alkotmányos, nem következik, hogy ki is fejezi a jogalkotó szándékát. Jelen pillanatban a kormány javaslata szerint a jogalkotó szándékát az itt olvasható mondat fejezi ki, amely, függetlenül attól, hogy az eredeti szabályozás, amelyet ez módosítani kíván, alkotmányos volt, szintén alkotmányos szabályozás.
Ami pedig Isépy képviselő úrnak azt a megjegyzését illeti, hogy egy négy, hat vagy tudom is én, hány évvel ezelőtti indítványt most felmelegítünk, amit akkor elvetett a parlament - szeretném jelezni, hogy akkor a parlament 42 százaléka támogatta ezt az indítványt és 58 százaléka elvetette. Azóta egy kissé megváltozott a helyzet: az a három párt, amelyik akkor támogatta ezt a javaslatot, jelen pillanatban mintegy 80 százalékkal rendelkezik a parlamentben. Sajnálatos módon azóta az egyik párt elállt ennek a javaslatnak a támogatásától, ez most a Fidesz, tehát maradt 72 százalék, amely úgy gondolja, hogy ez a helyes megfogalmazás.
Köszönöm szépen. (Bauer Tamás tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me