DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Ebben a kérdésben remélhetőleg most már utoljára:
Nem vitatta senki, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányosnak ítélte a törvény eredeti szövegét. Abból, hogy valami alkotmányos, nem következik, hogy egy politikai döntés alapján létrehozott összetételű testület nézetét, jelen esetben az Országgyűlését, tükrözi.
Sasvári képviselő úr elmondta, hogy a Fidesz azért kérte akkor a név szerinti szavazást és azért ragaszkodott ahhoz a formulához, mert alkotmányos aggályai voltak. Tudomásom szerint a Szabad Demokraták Szövetségének és a Magyar Szocialista Pártnak nem alkotmányos aggályai voltak, hanem más politikai szándékaik voltak. Ezek szerint különböző politikai szándékokból, de akkor ugyanazt az indítványt támogatta a Fidesz, az SZDSZ és a Magyar Szocialista Párt.
Jelen pillanatban ezek az alkotmányos aggályok semmivé foszlottak, következésképpen a Fidesz ezt nem támogatja, ugyanakkor a politikai szándék érvényesítésére most nyílik lehetőség, mert hiszen most van szó a törvény módosításáról. Következésképp a jelen pillanatban a 72 százalékkal rendelkező két párt ezt a politikai szándékot érvényesíteni óhajtja a törvényben, bár elismeri, hogy nem volt alkotmányellenes az, amit módosítani óhajt.
Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon tiszta képlet, erről van szó. Egy alkotmányos tételt egy másik, a jelenlegi kormánytöbbség felfogásához közelebb eső, ugyancsak alkotmányos tétellel kíván helyettesíteni. Ennyi.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me