GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen. Amikor először foglalkoztunk ezzel, illetve még a törvény meg sem született, amikor az üggyel foglalkozó képviselők számára nyilvánvaló volt, hogy attól a pillanattól kezdve, amikor az önkormányzatok és az egyházak között megszületett a megállapodás egy-egy ingatlanra vonatkozóan, és az önkormányzatok tudomásul vették, hogy az az ingatlan egy-két, öt év múlva, valamikor az adott egyház tulajdonába kerül, nyilvánvalóan nem fordítottak arra annyi gondot, annyi pénzt az állagmegóvásra, a belső folyamatos karbantartásra, hogy az épület legalább az értékét megőrizze. Ez önmagában nem lett volna baj, de praktikusan gazdátlanok ezek az ingatlanok, ráadásul elidegenítési tilalom is terhelte az ingatlanokat, tehát közben hasznosítani sem tudta ezeket az önkormányzat.
Amikor elkészült ez a törvénycsomag, és megpróbáltunk valamit végiggondolni az eddigi tapasztalatok alapján, akkor eminensen szembe kerültünk azzal a problémával, hogy itt az esetek többségében, az ingatlanok jelentős hányadában jelentős mértékű állagromlás következett be. Mit lehet tenni ilyenkor?
Egyrészt nyilvánvaló, hogy ha az önkormányzat kártalanítást kér a kisajátítás fejében, akkor tartozik valamivel; legalábbis az nehezen elgondolható dolog, hogy az ingatlant átvevő egyház azonnal felújítja minden szögéig az adott épületet. Arra gondoltunk, hogy méltányos megoldás volna, hogy erre vonatkozóan egy javaslatot nyújtsunk be.
Nekem korábban a kezemben volt az imént Hegyi Gyula által is ismertetett módosító indítvány. Többször szóba hozta "a jó gazda gondossága" című kifejezést. Ezzel csak az a baj, hogy jogilag nagyon nehezen értelmezhető. Ettől függetlenül én megpróbáltam átfogalmazni, és időközben rá kellett jönnöm, hogy ez is pontatlan. S ha nem kapcsolódnék önmagamhoz egy újabb módosító indítvánnyal, akkor akár vissza is vontam volna. De megtettem, és ez a fontosabbik része a mondandómnak:
Az a kapcsolódó módosító indítvány, amelyet a 7. § (4) bekezdéssel történő kiegészítésként megfogalmaztam, azt tartalmazza, hogy abban a pillanatban, amikor a megállapodás megszületik az ingatlanátadásról az adott egyház és az önkormányzat között, akkor a két fél kössön megállapodást, hiszen ez rájuk tartozik, az állam itt egyfajta közvetítő szerepet tölt be. Tehát kössön egy megállapodást - bármelyikük kezdeményezheti, akkor ezt meg kell kötni -, amely tartalmazza azt is, hogy a használó - nem feltétlenül az önkormányzat a használó, az önkormányzat csak a fenntartó - gondoskodik az ingatlan állapotának megóvásáról. Ha pedig ezt nem tenné meg, akkor olyan mértékben, amilyen mértékben a megállapodott értékbecsléshez képest csökkent az ingatlan értéke, az önkormányzatot megillető kártalanításból fordítsák annak pótlására ezt az összeget.
(22.00)
Annak a változtatásnak ez a lényege, amelyet önmagamhoz kapcsolódva beadtam; és ehhez kérem majd a kormány és a parlament támogatását. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me