HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. A 7. pontban jegyzett módosító indítványhoz szeretnék hozzászólni, bár megjegyzem, hogy a 10. pontban Gellért Kis Gábor képviselő úr lényegében ugyanazt a módosító indítványt terjesztette be, de maradjunk a 7. pontnál, amelyet négy ellenzéki párt és független kereszténydemokrata képviselők írtak alá.
Ennek a módosító indítványnak az a lényege, hogy amikor mégiscsak természetben adnak vissza ingatlant az egyháznak, akkor azok, akik visszaadják, valamilyen módon gondoskodjanak arról, hogy a jó gazda gondosságával kerüljön átadásra ez az ingatlan, hiszen tudjuk, hogy az adófizetők pénzéből a kormány komoly összegeket fizet az önkormányzatoknak az ingatlanért kártérítés gyanánt. Ugyanakkor a gyakorlati élet azt mutatja, hogy ezek az ingatlanok, főleg amikor hosszú éveken keresztül lebegtetve volt a sorsuk, eléggé elhanyagolt állapotba kerültek, és ezért próbálunk a módosító indítványba egy olyan megfogalmazást tenni, hogy részint a jó gazda gondosságával kell karban tartani a fenntartónak az átadásig az épületeket, és a kártalanítási összeg egy részét csak akkor kaphatja meg, ha az állagmegőrzési munkákat elvégezte. Nyilvánvaló, ha valaki kártalanítást kap valamiért, azt az összeget teljes egészében felveszi, akkor valamilyen kötelezettséget is kell érte vállalnia. Hangsúlyozom, ez természetesen csak azokra az ingatlanokra vonatkozik, amelyeket természetben kapnak vissza az egyházak.
Gellért Kis Gábor elnök úr a 10. pontban lényegében hasonló módosító indítványt tett. Úgy gondolom, nagyon helyes lenne, ha ezt a kormány támogatni tudná. Az élet valósága követeli ezt meg.
Mindenképpen utalni kellene arra, a köztudatban ez nem ennyire világos, hogy az ingatlanmegváltásért kapott pénzeket nem az egyházak, hanem az önkormányzatok kapják. Ilyen módon tehát valamilyen felelősség is járul a pénz mellé.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me