SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves kis szónoki kérdés volt ez, de tudok válaszolni rá. '91 óta, megmondom, például sok minden történt - hadd ne meséljem el, hogy mi minden -, de történt egy 4/1993.(II.12.)-es alkotmánybírósági határozat. Amikor ez a tisztelt Ház, illetve az előző ciklus alatti tisztelt Ház ebben az ügyben név szerinti szavazást kért, akkor alkotmányos aggályai voltak a tisztelt ellenzéknek. Ezt az alkotmányos aggályt - még egyszer ismétlem - a 4/1993.(II.12.)-es alkotmánybírósági döntés eloszlatta, tisztelt képviselőtársam! Meg is mondom egyébként önnek a közlöny számát - ez a II. évfolyam 2. száma, ami az Alkotmánybíróság határozatait tartalmazza, ez a hivatalos lapja az Alkotmánybíróságnak, '93 februárjában jelent meg.
A tartalomjegyzéket az idő kímélése miatt nem olvasom föl, de szívesen lefénymásolom önnek és elküldöm, de másoknak is, mert úgy látom, hogy szükségük lenne rá - szívesen! A fejük alá kellene tenni éjszakánként, hátha valami csak belemegy az ebben levő szövegből, csak egypár dolog!
(21.50)
Csak egyetlenegy dolgot hadd idézzek utoljára, mert fontosnak tartom, hogy mind a lelkiismereti, mind a vallásszabadság garanciája meglegyen a törvényben. Ez a mondat, az Alkotmánybíróság határozatának 3. pontja úgy hangzik: "Azokat az indítványokat - beadványokat -, amelyek szerint a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló 1991. évi XXXII. törvény azért sértené az alkotmány 60. §-át, mert az alapfokú oktatási intézmény épületének egyházi tulajdonba adása esetén nem biztosít lehetőséget a lelkiismereti és vallásszabadság jogán alapuló iskolaválasztásra, az Alkotmánybíróság elutasítja."
Mi következik ebből? Az, hogy a jelenlegi szabályozás jó. Az a kérdés: miért kell a jelenlegi alkotmányos szabályozáson változtatni, vagy miért nem úgy kell, ahogyan a képviselőtársam utalt rá, amikor az Alkotmánybíróság indoklásából idézett, amely egyértelműen meghatározza azt a helyzetet, amikor ez létrejöhet?
Államtitkár úrnak pedig csak azt tudom mondani, hogy azt a példát, amit én elmondtam, azt is vegye figyelembe, amikor érvel. Ezt fontosnak tartottam hozzátenni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me