DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Természetesen nem neveznénk költségvetési támogatásnak ezt a járadékot, hogyha a folyósítása befejeződne akkor, amikor kimerül az az ellenérték, amely járna a vissza nem adott ingatlanok fejében. Akkor egy részletfizetésről lenne szó, és választhatta volna ezt az utat természetesen a kormány, és ez ráadásul még inkább megérte volna szerintem a kormánynak, és választhatott volna mást az egyház-finanszírozás anyagi bázisaként, tehát nem kellett volna összekapcsolni az ingatlantörvényt az egyház-finanszírozási törvénnyel.
Tehát ez a válaszom Farkas Gabriella képviselő asszonynak.
S még azt szeretném elmondani, hogy ezt mi azért nevezzük örökjáradéknak, mert az intézmények, ellentétben a természetes személyekkel, legalábbis amikor egyházakról beszélünk, akkor nem halnak el. A természetes személyek kaptak mind ez idáig járadékot a magyar jogrendszerben; én nem ismerek olyan járadékot, amelyet jogi személyek élveznének. A járadék lényege pont az volt - illetőleg az mindaddig, ameddig a parlament el nem fogadja ezt a törvényt -, a járadéknak az a lényege, hogy az befejeződik, amikor meghal az adott természetes személy. S mivel itt nem természetes személyről van szó, hanem jogi személyről van szó, ezért nevezzük örökjáradéknak az intézményt.
Úgyhogy én ebben semmiféle pejoratív dolgot nem látok, csak azt látom, hogy valójában ez van mögötte; nem ér véget a folyósítása akkor, amikor az ellenérték kimerül.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me