DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az, amit Mészáros képviselő úr az imént mondott, hogy tudniillik a járadék idejének le kéne járnia akkor, amikor a tőkét ezzel visszafizettük, ez kísértetiesen emlékeztet a Munkáspárt, a Magyar Igazság és Élet Pártja, régebben a Független Kisgazdapárt érvelésére, hogy tudniillik nem kell a nyugati adósságokat visszafizetni, mert hiszen azokat már kamatfizetés formájában többszörösen visszafizettük. Ez az érvelés éppúgy nem állja meg a helyét.
Ha részletfizetésben állapodtunk volna meg az egyházzal, akkor természetesen a részletfizetés tartalmazná egyfelől a tőke visszafizetését részletekben, másfelől a még fennálló tartozás után fizetendő kamatokat, ahogyan ez egyébként történik - ugye, én is így fizetek az OTP-nek a fennálló hitelemért. Ez lenne a részletfizetésben történő megállapodás.
Itt végső soron az történt, hogy nem részletfizetésben állapodtunk meg, mert az egyház, a Katolikus Egyház, és amennyiben más egyházak is választják ezt, akkor más egyházak is lemondtak a tőke visszafizetéséről, akár egy összegben, akár részletekben; viszont a tőke, a bennhagyott tőke után járó kamatokat mindaddig, amíg az állam a tőkét vissza nem fizette, az utána járó kamatokat élvezni fogják.
Ezért minthogy leginkább a járadék konstrukciójára emlékeztet, Mészáros képviselő úrnak persze igaza van, nem klasszikus járadék, mert hiszen nem természetes személy a kedvezményezettje, és ennélfogva nem az illető haláláig, hanem míg más meg nem történik, az idők végezetéig tart, míg a tőkét vissza nem fizetik, ha erről majd történik valaha, ahogyan Gellért Kis Gábor képviselőtársunk mondta, egy következő vagy egy azután következő parlament döntése értelmében megállapodás. Addig tart ennek a fizetése; mindenesetre mindaddig, amíg a tőke benn van, addig annak a kamatait fizetni kell.
Én úgy emlékszem egyébként, hogy minden átütemezésnél a tőketörlesztés átütemezése volt a kérdés, és sohasem a kamat. Az mindig evidencia volt, hogy a kamatot fizetni kell a még bennlévő tőke után.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me