HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! A 13. pontban jegyzett módosító indítványhoz szeretnék hozzászólni. Őszintén remélem, hogy nyitott kapukat döngetek. Kétfajta módosító csomag is van, az egyiket egy hatpárti konszenzus alapján készítették képviselőtársaim, és köztük magam is, a másikat pedig jórészt szabaddemokrata képviselők készítették, és az általános vitát hallgatva is úgy tűnt, hogy itt teljes egyetértés van. Az előterjesztő az egyik bizottsági ülésen egyetértett, a másikon nem értett egyet a módosító indítványokkal.
A lényeg az, hogy abban a modellben, amelyet elkészítünk, az egyházak javára az állampolgárok saját maguk is adakozhatnak a személyi jövedelemadó átutalásával. Ez ebben a törvényben van, nem a következőben, mert látom, hogy rám néznek. Tehát a 4. § (2) bekezdése foglalkozik ezzel, és az egyházak az átutalt összeg alapján részesülnek további támogatásban. Tulajdonképpen az is valósul meg, hogy az egyházak támogatottsága, a különböző egyházak közti megoszlás arányai ekként alakulnak ki.
Itt kétfajta megoldás lehetséges; az egyik az, hogy kiszámítjuk, melyik egyháznak milyen összegben adakoztak, vagy utalták át a jövedelemadójuk egy részét a vallásos állampolgárok. A másik szerint pedig megnézzük, hogy melyik egyház javára hányan kívántak átutalást megjelölni. A törvényjavaslat eredeti szövegében az átutalt összeg aránya szerint alakítanának ki bizonyos arányokat az egyházak között. A módosító indítvány arról szól, hogy személyenként, tehát nyilván aszerint, hogy melyik egyházat hány ember támogatott.
Azt gondolom, tisztelt képviselőtársaim, hogy hosszan nem kell érvelni e mellett a módosító indítvány mellett. A lelkiismereti virilizmus, gondolom, méltatlan lenne az alkotmányhoz, méltatlan lenne a köztársaság szelleméhez; az, hogy amelyik egyháznak gazdagabb hívei vannak, az állami költségvetésből is pótlólagosan még több pénzt kapjanak. Ez, gondolom, ellentétes lenne mindazzal, amit gondolunk, hiszen minden embernek a hite, meggyőződése egyformán fontos és tiszteletre méltó.
Orosz István képviselőtársamtól, aki egyben a történelem professzora, olyan tájékoztatást kaptam, hogy a múlt században a szavazati jogot is az adóhoz, a vagyonhoz akarták kötni. A sokat emlegetett szabadelvűség, demokratizmus jegyében annak idején lesöpörték ezt az indítványt az akkori parlament asztaláról. Szomorú lenne, ha 100 vagy 150 évvel később oda jutnánk vissza, hogy a gazdag ember meggyőződése többet ér, mint azé, aki kevés adót fizet. Utalni kell egyébként arra, hogy ráadásul nem is mindenki fizet személyi jövedelemadót, de ez visszavinne az általános vitához, amiről már nem szeretnék beszélni.
Mindenképpen kérem a tisztelt kormányt, hogy fogadja el ezt a nagyon-nagyon sok képviselő, valamennyi párt soraiban levő képviselők által jegyzett módosító indítványt, és az egyházak támogatásánál olyan arányokat jelöljünk meg ezután, amilyen arányban személyenként, lelkenként - ha szabad ezt a kifejezést használni - támogatták őket az állampolgárok. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me