DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Az intézkedésekről már részben az előbbi kérdésénél szóltam, nevezetesen a kukorica állami felvásárlásáról, amely most indult el 300 ezer tonna mennyiségre, 14 ezer forint tonnánkénti árral. Erre a pénzügyi fedezet biztosítva van, a gazdáktól megveszik. A raktárban elhelyezett árura a támogatás megvan, 70 százalékos kamattámogatással, és a raktárban elhelyezett árunak a költség ellentételezésére 10 forint tonnánként, hetente. Ez, úgy gondolom, megfelelő támogatást jelent. Mindenki igénybe is veheti annak érdekében, hogy a következő évi vetést, az előkészületeket a termékre fölvett hitelekkel el tudja kezdeni.
Ami a tárolókapacitást illeti: ebben az országban 1995-től kezdődően egy különleges konstrukció működik, amelyet úgy hívnak, hogy beruházási támogatás szárítókra és takarmánytároló épületekre. 1996-ban 2174 pályázat érkezett, és valamennyien meg is kapták a támogatást. 1997-ben a harmadik negyedévig 508 pályázat érkezett, ezek is megkapták a támogatást. Az 1996-ban erre a célra kifizetett állami támogatás, ami - még egyszer hangsúlyozom - csak a takarmánytároló, illetve szárítóhelyiségeket érinti, 8 milliárd 300 millió forint volt, míg ebben az évben kifizetett összeg 6 milliárd 865 millió forint.
Ami a tárolókapacitást illeti, az állami támogatással létrejött takarmánytároló-kapacitás 1996-ban 85 ezer vagon, míg 1997-ben 70 ezer vagon. Ez, úgy gondolom, megfelelő növekedés és megfelelő infrastrukturális színvonal-emelkedés, ha valóban valamennyi tárolót és szárítót meg is építették, amihez pályáztak, és amire fölvették a támogatást. Ezeknek folyamatos ellenőrzése működik. Remélem, hogy egyre kevesebb visszavonó határozatot kell kiadnunk, mert sajnos bizony az is előfordul, hogy valaki ilyenre veszi fel a támogatást, s először a tanyát építi föl, parabolaantennát rak a tetejére, majd hozzákezd a tároló alapjainak a lerakásához is. A sorrendet én fordítva gondolnám. (Derültség.) Nyilván ezeket kiszűrjük, és így az állami támogatás visszafizetésére is a kötelezettségvállaló nyilatkozatokat kiadjuk.
A takarmányvásárlási támogatásnál az állattartók vonatkozásában említettem a hat hónapi, illetve kilenc hónapi takarmánykészlet felvásárlási lehetőségét, amivel úgyszintén élni tudnak a gazdák.
Én az előbb egy kicsit személyeskedtem, amikor önnek a John Deer traktorját és a búzáját említettem. Engedje meg, hogy ezt egy kicsit tovább folytassam: ön a kukoricáját is 19 ezer forintért adta el, ami nagyon jó ár, nagyon szép ár, mert ügyesen, a piaci lehetőségeket megtalálva, jó minőségben értékesítette a termékét.
(15.40)
A gazdáknak azt ajánlom, hogy keressék azt a szövetkezési formát az értékesítésre, ahol megfelelő mennyiségben tudják felajánlani a kukoricájukat a külkereskedőknek. Ön az előbb azt mondta, hogy rossz a szervezés. Valóban így igaz, mert Szlovákiából most is érkezett több százezer tonna kukoricára vásárlási igény, s nem tudjuk összeszedni, mert ilyen fölajánlások vannak, hogy 5 tonna, 3 tonna, 2,5 tonna. Ezeket a mennyiségeket így nem lehet eladni! De ha működik az értékesítési lánc, amelybe egyre több gazda remélhetőleg be fog majd csatlakozni, akkor már egy 50 ezres, 100 ezres tétellel könnyen játszhat a piacon, és még diktálhatja is az árakat, mert a vevő meg is találja ezt az árut.
Jelen pillanatban az a gond, hogy az árut is keresni kell, és itt-ott még a vevőnek is elmegy a kedve az állandó küldözgetéstől. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Képviselőtársam, kérem, szíveskedjen válaszomat elfogadni.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me