DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! A felvetett gondok élőek, a megoldásuk folyamatban van immár másfél éve, már ami a kocakihelyezést és a kocatámogatást illeti. A vemhes tenyészkocák állami támogatása 1996-ban és '97-ben kocánként 30 ezer forint, a kanok támogatása ennél magasabb, 40 és 60 ezer forint között mozog, attól függően, hogy milyen tenyészértéket képvisel az illető állat.
Örömmel jelenthetem, hogy ebben az évben közel 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak állatvásárlásra a gazdák, és ebben az évben - folytatva az eddig benyújtott pályázatok elbírálását - még várhatóan körülbelül 500-600 millió forintnyi, részben sertés-, részben szarvasmarha-beállítási támogatást fogunk folyósítani.
Ami a takarmányt illeti, 1997 májusa óta működik az a rendszer, amely az állattartóknak lehetőséget biztosít arra, hogy legalább 6 hónapi, legfeljebb 9 hónapi időtartamra a takarmányszükségletük megvásárlásához 70 százalékos állami garanciát kapjanak a hitelkamatok vonatkozásában, valamint a tárolási költségre 10 forint/hét/tonna támogatásban részesüljenek. Ez a támogatás jelen pillanatban is bárki számára igényelhető.
Az értékesítés terén a búzánál 1000 forintot adunk tonnánként azoknak, akik november 25-ig értékesítik, a kukoricánál 300 ezer tonnás állami felvásárlást indítottunk be, amelyre a jelentkezés ez idáig mintegy 67 ezer tonnára történt meg.
Összességében az egyéni termelőknek nyújtott részben állattenyésztési, részben takarmányfelvásárlási és takarmányhasznosítási támogatás megközelíti a 10 milliárd forintot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me