DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az M5-ös autópálya kiépítésére vonatkozó koncessziós szerződést 1994. május 2-án az akkori közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, valamint a nemzetközi pályázaton nyertes konzorcium vezetése írta alá. A szerződés hatálybalépéséhez azonban számos feltétel teljesítésére volt szükség. Ezek közül a legfontosabb a pénzügyi zárás, azaz a részvénytársaság és a hitelező közötti finanszírozási megállapodás, amelynél utóbbiak a hitelek folyósítását az eredeti bevételi prognózis teljesüléséhez kötötték, ezek meglehetősen szigorú feltételek voltak. Ezt a bevételi garanciát az állam úgynevezett készenléti jellegű üzemeltetési hozzájárulás... Tehát ez nem egy sima hitelkérdés, bár szokták stand-by hitelnek is nevezni, de itt egy jó feltételű, de visszafizetendő hitelről van szó, ez tette lehetővé, hogy az érvényes koncessziós szerződés egyáltalán hatályba lépjen.
Ezzel a díjak csökkentésének lehetősége nem hozható kapcsolatba, mivel e garancia megadása nélkül a versenyben legjobb pályázó sem valósította volna meg az M5-ös autópálya építését.
Megjegyzem, hogy ez volt a feltétele annak, hogy ne Kecskemétig, hanem Kiskunfélegyházáig épüljön, aminek most egyébként még ebben az évben egy 17 kilométeres ingyenes szakasza - hangsúlyozom, ingyenes szakasza - átadásra kerül.
Gyakran hallunk és olvashatunk olyan díjfizetési kérdésekről, amilyen a matricás díjfizetés, amely olcsóbb megoldást jelenthet. Világosan látni kell, a használati díj annak függvényében lehet alacsonyabb vagy magasabb, hogy mire kell fedezetet nyújtani. A matrica csak akkor olcsó, ha a költségvetés az üzemeltetés és fenntartás kiadásait részben, viszont a fejlesztés ráfordításait teljes egészében vállalni tudja. Nem véletlen, hogy ilyen rendszert mindössze egyetlen EU-s ország alkalmaz, ahol közismert, hogy még az üzemeltetést sem tudja fedezni, annak is csak egy töredékét, nemhogy az építést. Mindezek ellenére a matricás megoldást nem vesszük ki a mérlegelési körből. Egy ismételt felülvizsgálatnak azonban újból szembesülnie kell (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a költségvetés teherbíró képességével és az autópálya-használat általános elveivel.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me